Украйна загуби баража за класиране на световното първенство в Катар. Украинците бяха победени с 0:1 от Уелс, като единственото попадение падна от нелеп автогол на Андрий Ярмоленко.

Отзивите в страната, естествено, са на болка от пропуснатата възможност. Но не липсват и обвинения към съдийската бригада от Испания, с главен арбитър Антонио Матео Лаос.

"ФИФА не пожела да сбъдне мечтите на Украйна. Съдията на мача беше абсолютен бездарник. Има неща, които не могат да се скрият. ВАР се намеси абсолютно ненужно. Трябваше да има дузпа за нас. Уелс бяха напълно надиграни, но съдията ги спаси. Този колега е срам за професията ни. Няма да си върна думите назад", заяви украинският съдия Александър Шамич.

Страната е под светлината на прожекторите заради военните действия на нейна територия и логично срещата напусна футболните си измерения. След двубоя отново заваляха политически послания, а световната общественост остана приятно изненадана от жеста на "драконите" и съдията. След края на мача те отидоха да утешат покрусените украински национали.

Getty Images

"Надявам се да сме донесли малко радост на родината си в този тъмен момент. Всеки заслужава да живее в мир. Искаме войната да спре. Помогнете на Украйна, Русия утре може да нападне вашата държава", заяви звездата Олександър Зинченко.

Треньорът Олександър Петраков заяви, че настроението сред отбора е минорно, защото голямата цел не е постигната. Той намери оправдание за загубата в липсата на достатъчно игрова практика.

"В съблекалнята е тишина. Чуваше се само хлипането на играчите и падането на сълзите на земята - говори селекционерът. - Изключително емоционален момент. Опитахме всичко, бяхме на крачка от мечтата. Искам всички наши сънародници да ни запомнят с чест. Като герои, които са се борили до последната секунда.

Нашите футболисти почти не бяха тренирали. Спортната ни инфраструктура е напълно унищожена. Градовете ни не са безопасни. Руснаците отнеха живота ни. Искам да се обърна към света. Не забравяйте, че нашата държава се бори за оцеляването си. Дано с представянето си на терена сме привлекли внимание към справедливата ни кауза.

Преди срещата получихме флаг от бойното поле. Това ни даде допълнителна мотивация, но за жалост се провалихме и не успяхме да оправдаем очакванията. Благодаря на Уелс за уважението, което проявиха. Ще им стискам палци на световното", каза специалистът.

Getty Images

Мачът е имал особен заряд за Олександър Караваев.

Футболистът е от Източна Украйна, която е попаднала под контрола на руската армия. Близките му все още се намират във военната зона. 

"Семейството ми не успя да гледа мача, защото е трябвало да се крие от пореден артилерийски обстрел. Играх със свито сърце, защото не знаех живи ли са", казва той.

След края на мача играчите и хора от щаба на Уелс отидоха да утешат разплаканите украински футболисти.

"Искахме да покажем, че сме солидарни с украинците и това, което те преживяват. Не можеше просто да ги подминем", сподели селекционерът на "драконите" Робърт Пейдж.

Капитанът на Уелс Гарет Бейл не скри еуфорията си.

Той беше фокусиран основно върху историческото второ класиране на тима му на световно първенство и първо от 1958 г. насам.

"Победата означава всичко за нас. Сбъднахме мечтите на няколко поколения.

Думите не могат да изразят щастието, което изпитвам. Доказахме, че все още ни има на футболната карта.Ние сме тук. Справихме се успешно с всяко тяхно предизвикателство", каза Бейл.

Getty Images