Катар е взел революционно решение за това как да се процедира с част от стадионите, които през ноември и декември ще са център на спортния свят - арените на Мондиал 2022.

Някои от тях бяха построени в последното десетилетие, специално за форума. Други съществуваха, но бяха пригодени, осъвременени и с добавени цели етажи и допълнителни места, за да влязат в изискванията на ФИФА.

Държавата-домакин осъзнава, че такава инфраструктура изобщо не е нужна за нейните футболни реалности след Мондиала. И за да няма "бели слонове" - напълно неизползваеми, супер скъпи и празни стадиони, те ще отидат като дарение за Африка.

Да, да - уникално, но факт. Цели шест от стадионите ще бъдат или частично, или изцяло "дефрагментирани", както е терминът, използван от катарските организатори. Планът бе представен в детайли пред делегатите на конгреса на ФИФА в Доха миналата седмица, когато бе и жребият за световното първенство. 

Embed from Getty Images

Култовото съоръжение "Стадион 947" (горе, а и на основната снимка), което е изградено почти изцяло от точно толкова пристанищни контейнера за транспортиране с кораби на стоки, отива изцяло за африканска държава. Вероятно ще е Нигерия, но няма потвърждение.

Арената ще е напълно разглобена и пратена на Черния континент, където ще бъде издигната отново с помощта на същите екипи от инженери, ръководили нейното построяване в Катар.

И това ще е новият национален стадион на държава, която няма ресурс и досега не е успяла да го построи.

Сходна е съдбата на стадион "Education City Stadium" (долу), на който преди 10 дни играхме с домакините на първенството (1:2 в контрола). Той ще бъде частично разглобен, като допълнително добавените трибуни с почти 25 хиляди места на тях отиват за Африка и ще са основата на нов стадион в някоя държава там.

Арената в Ал Риан остава в стария вид, в който бе до 2012-а, само за 20 хиляди души и основно за лека атлетика.  

Снимка: Getty Images

"Umm Slal Stadium" също ще бъде върнат в стария вид, а това означава, че цели две нови трибуни, супер модерни и за над 30 000, ще бъдат разглобени, опаковани и доставени на африканска страна. И там сглобени за нов стадион.

"Doha Port Stadium" (долу) - едно от невероятните места на това, като цяло, необикновено световно първенство, изцяло ще бъде изпратено за Африка.

Арената е построена на изкуствения полуостров край Доха, където се слива с морето и дори то мие стените му. Този стадион ще бъде изцяло пренесен, като преди това покривът, четирите трибуни, теренът и подходите към него бъдат "дефрагментирани" на точно 18 отделни елемента и опаковани за прехода.

Снимка: Getty Images

Няма такива планове за стадиона-бижу на Мондиала. В Лусаил, на арената "Lusail Iconic Stadium" ще е финалът, както и още 9 срещи от първенството.

След края на Мондиала 80-хилядният последен писък на спортната архитектурна мода, който е на 23 километра северно от Доха, ще остана на мястото си.

За него вече е направен график със събития в следващите 12 години, за да не остане празен и "бял слон", който да се руши неизползваем. 

Снимка: Getty Images