Англия се възмути на представянето срещу САЩ за доста нелицеприятното 0:0 във втория мач от Мондиала. И то - на същите 11 стартови играчи, които четири дни по-рано разбиха Иран с 6:2 и показаха коренно различен футбол.

Медиите, както и бивши играчи, сега анализатори, са единодушни в критиките си към Гарет Саутгейт.

Селекционерът е обвиняван в консерватизъм, защото е очевидно - играчи, които в клубовете си са искра и блестящи, в националния тим (в този мач) са като не на мястото си.

"Не знам какво трябва да направи Фил Фодън, за да започва мачове за Англия - възмути се Гари Невил, бивш национал и капитан на Манчестър Юнайтед. - Той е най-големият талант на страната ни от години, и то очевидно.

Като форма - няма футболист, който влезе в световното в по-добра от него с екипа на Манчестър Сити. Не разбирам това, наистина."

"Обратно към старото лице", пише днес "Индипендънт", припомняйки серията на Саутгейт и отбора в месеците преди първенството. Англия направи куп средняшки игри и отпадна от Лига А на Лигата на нациите, като загуби дори с 0:4 от Унгария.

Последва силният старт в Катар срещу Иран и на Острова помислиха, че машината работи добре. Така, както бе на Мондиал 2018 и Евро 2020. След това дойде представянето срещу Щатите...

"Двете ни представяния бяха на разстояние от няколко километра като съдържание, толкова далечни и несравними - анализира Гари Линекер за BBC. - Направо не можах да позная отбора, а бе същият от онзи ден.

Не съм обаче притеснен. На Мондиал в групова фаза такива неща се случват, през годините никой отбор, стигнал далеч в турнира, не е блестял от началото до края. През групите се минава с точки, а точките идват с различен тип представяния.

Притеснява ме не играта, а това, че не видях разнообразие. Смените бяха предвидими и не промениха нищо, а на скамейката имаме огромна класа и потенциал."

Пак камъни в градината на Саутгейт - очевидно.

Третият мач на "трите лъва" е срещу Уелс във вторник и те ще се класират на осминафинал, ако избегнат загуба с 4 гола разлика.

Но е важно и първото място в групата, защото то дава право на по-добър поток (ако има такъв) в елиминациите.