Само няколко дни, след като снегът тотално обърка футболния кръг у нас, във Финландия показаха как се справят при подобни метеорологични условия.

У нас мачове два мача бяха преместени за 24 часа по-късно, един бе прекратен на полувремето, а още няколко се играха при безумно замръзнали терени, но в Хелзинки снегът не се оказа чак такъв проблем.

От няколко дни във финландската столица вали, а в четвъртък снежната покривка бе най-сериозна, точно когато местният шампион ХИК трябваше да играе срещу шотландксия Абърдийн в мач от Лигата на конференциите.

Но това не се оказа особен проблем, защото теренът бе почистен перфектно, а когато за 45 минути игра снежната покривка отново стана солидна, четири малки снегорина набързо го направиха годен за игра на полувремето.

В България се нагледахме на хора с лопати, докато по европейските терени хората са подготвени с нужната техника за подобни условия.

Любопитното е, че всъщност мачът бе спрян за няколко минути, но не заради снеговалежа, а заради снежните топки, с които шотландските фенове не спираха да целят вратаря на ХИК.

Феновете на Абърдийн намираха това за доста забавно занимание, но реферът не мислеше така и прибра играчите на двата тима в съблекалнята, за да накара шотландските привърженици да спрат.

След кратка пауза мачът се поднови, като завърши при резултат 2:2 - атрактивно и на добре почистен терен.

Снимка: АР/БТА