Световният шампион Аржентина няма да оглави ранглистата на ФИФА, въпреки титлата, която спечели след 36 години чакане.

Едва ли това има особенно значение за аржентинците, които вече втори ден са се отдали на неспирни празненства, но лидер в класацията на ФИФА остава Бразилия. Аржентина е на втора позиция, което е най-високото място за "гаучосите" от 2016-а насам, докато финалистът Франция е на трето място.

Любопитен детайл е, че ако един измежду Аржентина и Франция бе спечелил титлата в рамките на 90-те или 120-те игрови минути, той щеше да оглави и ранглистата. В нейния регламент обаче има значение как печелиш своите двубои, заради което с минимален аванс на върха остава Бразилия.

Разбира се, ранглистата не е най-точният показател са класата и моментната форма на различните тимове. Например отборът на Италия, който изобщо не участва в Катар, губи само две позиции, докато испанците, които достигнаха осминафиналите, губят три.

Друг подобен примет е съставът на Колумбия, който също изгледа Мондиала по телевизията, но пък намира място сред 16-те най-добри в ранглистата.

Сред водещите нации най-значим прогрес бележат полуфиналистите Хърватия и Мароко. Прогрес от пет позиции за балканците и впечатляващите 11 места за "Атласките лъвове", които вече са №11 в света.

Снимка: Getty Images

А топ 10 изглежда по следния начин: 1. Бразилия, 2. Аржентина, 3. Франжия, 4. Белгия, 5. Англия, 6. Нидерландия, 7. Хърватия, 8. Италия, 9. Португалия, 10. Испания.

Сериозен спад бележат отбори като Дания (8 места), Уелс (9), Сърбия (9), домакините от Катар с 10 позиции, както и тимът на Канада, който се свлече с 12 места и вече е извън топ 50.

Прогрес, макар и минимален отбеляза и родният национален тим, който се изкачи с едно място и вече е №71 в света.

България изпревари Кабо Верде и се нареди плътно зад Ямайка, Албания, Северна Македония, ЮАР, Ирак, Черна гора и ОАЕ.

От отборите, участвали на Мондиала, вече най-нисък ранкинг има домакинът Катар - №60, с две места зад Гана и със седем зад Канада.

Getty Images