Невиждано! Само така най-кратко може да се опише посрещането на световните шампиони у дома. След 36 години чакане Аржентина отново стъпи на футболния Еверест, а героите се потопиха в морето на народната любов.

Самолетът с Меси и компания, брандиран с огромна снимка на шампионите, се приземи в 2:30 часа през нощта местно време в Буенос Айрес, като бе посрещнат от милиони фенове.

ВИЖТЕ ТУК ГАЛЕРИЯ С КАДРИ ОТ ПОСРЕЩАНЕТО

Планът беше ясен - играчите ще преминат 5-те километра на открит автобус до базата си, където да поспят няколко часа, преди официално да започнат празненствата и официалната обиколка из града. На всички обаче беше ясно, че никой няма намерение да чака, за да види с очите си прибирането на световната купа.

15 часа преди кацането на самолета вече имаше хиляди хора, които си запазваха места край магистралата, по която Меси и компания щяха да минат. А при пристигането тълпата вече беше поне милион.

Снимка: Getty images

Пръв от самолета се появиха двете най-чакани неща в цялата страна - Меси и световната купа в ръце. Плътно след него бяха селекционерът Скалони и президентът на местната федерация Клаудио Тапия. Босът няколко пъти бе призовал феновете да оставят играчите максимално бързо да се приберат в базата, за да отдъхнат след дългото пътуване. Мисия, предварително обречена на провал.

Още на пистата имаше специално изградена сцена, на която на живо бе изпълнена песента "Мучачос", станала химн на тима за Мондиала. Футболистите намериха сили за танци, като искрено се забавляваха. И след като се качиха на открития специално брандиран автобус, стартира истинската лудост.

Всички телевизии предаваха пряко случаващото се с камери по цялото трасе, плюс кадри от хеликоптер и десетки дронове. А дори коментаторите на няколко пъти не сдържаха сълзите си от радост, крещейки "Прибра се, купата се прибра у дома!".

Още с излизането от летището автобусът се сблъска челно с лудостта на един народ. Играчите буквално не можеха да повярват на очите си. Около тях морето от хора ридаеше, палеше факли, димки, изстрелваше заря. Кордонът от полицаи бързо се огъна и множеството се залепи за автобуса.

Снимка: Getty images

Към футболистите летяха знамена, шалчета, шапки, барабани и дори...деца. Да, точно така. В еуфорията малки деца бяха хвърляни във въздуха. Разбира се, те нямаше как да се наранят, защото се приземяваха на меко - върху море от ликуващи.

Някои играчи снимаха лудостта, други, като Меси например, предпочетоха да се насладят на момента и просто приемаха овации, махайки на множеството.

А 5-те километра, които трябваше да бъдат преминати за минути, прераснаха в час и половина. Просто нямаше как този ураган от емоции да се поддаде на полицейски разпоредби. Всеки искаше да се приближи сантиметър по-близо до шампионите, дори с риск за живота си.

Блъсканицата бе страховита. Хора висяха от мостове и стълбове на уличното осветление, за да приветстват шампионите. Автобусът пъплеше, като десетки пъти се налагаше да спре, за да не сгази някой. А димната пелена от фойерверките стана толкова гъста, че играчите помолиха с жестове към успокояване на страстите. Неуспешно, разбира се.

Снимка: Getty images

Кулминацията настъпи в последните метри преди достигане на заветната цел - базата на националния отбор. Там множеството тотално разкъса полицейския кордон и се струпа пред входа. Стигна се до леки сблъсъци с полицията, като след нови 15 минути чакане автобусът все пак успя да мине през портала.

Успешното прибиране на героите бе ознаменувано с нова мощна заря, която освети небето над Буенос Айрес.

Снимка: Getty images

Истинска лудост, която просто трябва да се види, трудно е да се опише. А най-впечатляващото от всичко бе, че това дори не бяха същинските празненства, а просто лека загрявка.

След като Меси и компания подремнат няколко часа, ще стартира и основната шампионска обиколка из града. 20 декември бе обявен за почивен ден в страната. За да може цялата нация да отбележи подобаващо тази историческа еуфория. И по всичко изглежда, че ставаме свидетели на невиждани досега празненства, белязали спечелването на титлата.

А някои казваха, че футболът е просто една игра...

Снимка: Getty images