Лидерът в чилийското първенство Универсидад Католика вкара дузпа, която беше отсъдена около месец по-рано с помощта на ВАР, който обаче не е бил напълно използван заради проблеми с електричеството.

Това се случва на срещата между Курико Унидо и Универсидад Католика при резултат 2:0. Срещата се играе на 15-и октомври, като в 56-ата минута съдията отсъжда дузпа за Уни Католика, която обаче иска да я прегледа с помощта на ВАР. Но токът спира и мониторите няма как да бъдат използвани. Въпреки изчакването на определено време, аварията така и не е отстранена и мачът е прекратен.

Четири дни по-късно Футболната лига на Чили потвърждава, че дузпата е отсъдена правилно и мачът трябва да се поднови и доиграе от онзи момент, в който е бил спрян. Но междувременно Сесар Пинярес- играчът, който е спънат за дузпата, е продаден от Уни Католика на бразилския Гремио.

Мачът се доигра снощи и стартира от 56-ата минута, когато е отсъдена дузпата. На мястото на Пинярес, вече няма друг вариант, е включен друг футболист и това не се смяна за смяна. Любопитното е, че вратарят на Курико Унидо- Фабиан Серда на два пъти спасява дузпата, но съдията нарежда да се пребие, защото стражът скача преди удара. При третият и вече редовен опит Фернандо Дзампедри вкарва и намалява на 2:1.

А Курико Унидо нямат никакво основание да се сърдят на съдията Николас Гамбоа, тъй като първите им два гола за 2:0 са от дузпи, а в 90+1 същият този съдия им дава и трета дузпа, която Федерико Кастро вкарва за 3:1. В 96-ата минута Дзамперди вкарва второто си попадение в мача и оформя крайното 3:2 за Курико Унидо.