Днес е голям ден (следван от голяма нощ) за класиране на световното първенство по футбол, където има вече 20 сигурни финалисти. Остават 12 места, като утре сутринта ще знаем имената на още 6.

Ще сме наясно и с почти последните детайли около баражите, като голямата въпросителна ще остане в европейската зона, където няма дата за полуфиналния плейоф Шотландия - Украйна, а съответно - и за финален сблъсък за квота между победителя от него и Уелс.

Други два отбора от нашия континент днес ще празнуват, а техните имена ще станат ясни след мачовете Полша - Швеция в Хожув и Португалия - Северна Македония в Порто. Могат ли сензационните съседи, които "отлюспиха" европейския шампион Италия от световното, да сторят същото с Кристиано Роналдо и компания?

Програма за баражи в зона Европа, в един мач:

21,45 ч Полша - Швеция

21,45 ч Португалия - Северна Македония по БНТ 3.

В Азия четирите финалисти, които директно отиват в Катар, са ясни - Япония, Иран, Република Корея и Саудитска Арабия са там. Днес решаващи двубои има в група А, където ОАЕ е с 9 т. на третото място, а Ирак - с 8. Ливан с 6 т. на теория също е в играта, а който се добере до това трето място след последните мачове днес, отива на бараж срещу Австралия, твърдо трети в група В.

Спечелилият този плейоф ще играе директен такъв с петия в зона "Южна Америка" (Перу, Колумбия или Чили) за място на Мондиала.

Снимка: Getty Images

Програмата в азиатска квалификационна зона, последни мачове:

13,35 ч Япония - Виетнам по Диема спорт

14,30 ч Иран - Ливан по Диема спорт 2

16,45 ч Сирия - Ирак по Диема спорт

16,45 ч ОАЕ - Република Корея по Диема спорт 3

19 ч Оман - Китай

21 ч Саудитска Арабия - Австралия по Диема спорт 2

В Африка е горещо - буквално. Пет реванша предстоят днес, като победителите директно отиват на Мондиала. След първите мачове и без правило за голове на чужд терен, битките се очертават изключително оспорвани.

Програмата за баражи в африканската зона, реванши:

19 ч Сенегал - Египет (0:1 в първия мач)

19 ч Нигерия - Гана (0:0)

22,30 ч Алжир - Камерун (1:0)

22,30 ч Мароко - Конго (1:1)

22,30 ч Тунис - Мали (1:0).

През нощта ще вървят последните двубои от зона "Южна Америка", където интригата е между Перу (21 точки), Колумбия (20) и Чили (19) за това кой ще вземе петото място. Първите четири са ясни и отиват директно в Катар - Бразилия, Аржентина, Уругвай и Еквадор.

Снимка: AP/БТА

Програмата за последните мачове в Южна Америка:

02,30 ч българско време:

Перу - Парагвай

Чили - Уругвай

Венецуела - Колумбия

Боливия - Бразилия

Еквадор - Аржентина.

Извън емоциите около Мондиала, България има цели три мача днес - и трите от 17 часа! Първият ни тим играе контрола с Хърватия в Катар, която е само за престиж. Младежите гостуват на Уелс и също играят основно за честта си - с 8 точки нямат шанс за класиране на едно от първите две места в групата от евроквалификациите (Нидерландия е с 14, а Швейцария - с 19).

Виж, положението при отбора до 17 години не е такова. От 17 ч в Португалия срещаме ирландците, като дори точка ни оставя в играта като един от най-добрите втори отбори (сега сме с 3 т. в групата, това е последен мач). Победа е много вероятно да ни класира като един от най-добрите втори тимове.

Програмата за българските двубои:

Европейска младежка квалификация

17 ч Уелс - България

Европейска квалификация до 17 г.

17 ч България - Ирландия

Контрола

17 ч Хърватия - България по БНТ 3.

И за десерт, пак от телевизионната програма - един класически двубой, макар и в приятелска среща, ще се предава по БНТ 2 от 21,45 ч - Нидерландия срещу Германия.

Снимка: bfunion.bg