Защитникът на националния отбор на Хърватия Домагой Вида се извини на руската публика за думите, които записа на видео след успеха над Русия на четвъртфинала на Световното първенство. Публичното му извинение стана по време на изказване пред журналисти след снощния успех на полуфинала над Англия.

Хърватският национален отбор за първи път в историята се класира на финал на Световно първенство след успех с 2:1 в продълженията. В предишните два етапа те преодоляха силния състав на Дания и домакините от Русия след изпълнение на дузпи.

Веднага след четвъртфинала Вида публикува видео в социалните мрежи с радостен възглас Слава на Украйна! Тази победа е за Динамо (Киев) и за цяла Украйна.

Самият той после обясни, че не е влагал политически смисъл в посланието си, но пострада скаутът на тима Огниен Вукоевич, който се раздели с акредитацията си и беше отстранен от щаба. Домакините реагираха остро, последва глоба за хърватите, но Вида не беше отстранен. Вчера публиката, която е от Русия, осиркваше играча при всяко негово докосване на топката, но това по никакъв начин не му повлия на играта и той се представи на много добро ниво.

Явно под натиск от всички страни, и за да остави проблема зад гърба си, Вида беше принуден да се извини: "Знам, че съм направил грешка. Но беше непреднамерено. Още един път искам да се извиня на руския народ.

Беше много труден мач с Англия. За трети път се налага да играем 120 минути и доказахме, че имаме силен отбор, която може да спечели Световното първенство. Още не сме стигнали до края на емоцията, за да осъзнаем какво се е случило. Пред нас е още един мач. Ще го изиграем за хърватския народ, ще приложим всички наши сили, за да се доберем до победата, заяви бранителят на турския Бешикташ.

На финала ги очаква Франция, която е много силен отбор. Но атмосферата в хърватския лагер е толкова приповдигната, че той вярва в крайната победа и възможностите да бъде постигната.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/51225-48238-4715/033200