Титулярният вратар на Аякс Андре Онана е наказан 12 месеца да не играе футбол под агидата на УЕФА заради допинг нарушения.

24-годишният камерунец е хванат със забранената субстанция фуросемид след изследване на урината му на 30 октомври миналата година.

В официално изявление от Аякс обявиха, че вратарят погрешка е употребил медикамент на своята съпруга в ден, в който се е почувствал зле. Става дума за лекарството ласимак.

Онана е смятан за един от най-прогресиращите вратари в европейския футбол, като кариерата му започна от Барселона благодарение на академията на камерунската легенда Самуел Ето'о.

През 2015-а Андре премина в Акяс и бързо стана титулярен вратар, за да помогне на отбора за подвига в Шампионска лига през 2019-а, когато достигна полуфинал.

Интересното е, че дисциплинарната комисия на УЕФА признава, че Онана не е имал намерение да вземе допинг, но го наказва въпреки това.

"Европейската футболна асоциация вярва, че предвид антидопинговите правила в сила, един спортист има дълг по всяко време да гарантира, че няма да употребява забранени вещества, по какъвто и да е начин", пишат от Аякс.

Това е втора огромна издънка за нидерландския гранд през тази седмица, след като преди дни забравиха да картотекират нападателя Себастиан Алер за мачовете в Лига Европа.