Родният шампион Лудогорец се изправя пред един от най-важните европейски мачове в своята история. Днес е реваншът срещу белгийския гранд Андерлехт в плейофа на Лигата на конференциите, който може да прати разградчани на осминафинал в европейски клубен турнир за втори път.

Мачът е тази вечер от 19:45 часа българско време и ще може да го следите на живо с Dir.bg и наблюдавате по bTV Action. Лудогорец взе минимален, но и доста ценен аванс след победата си с 1:0 в първия двубой в Разград преди седмица.

Още в самото начало Игор Тиаго се разписа след асистенция на Кирил Десподов, а тези откриващи 15 минути може да кажем, че бяха и най-силните за домакините в мача.

Родния тим създаде редица шансове, като авансът спокойно можеше и да е по-сериозен. Все пак трябва да отчетем, че с оглед всичките 90 минути, българският представител трябва да е щастлив и на това 1:0.

Снимка: БТА

Освен чистите пропуски на Десподов, Тиаго и Текпетей, няма как да не отчетем, че няколко чисти шанса имаха и гостите от Андерлехт, които уцелиха греда през първата част, а през втората Серджио Падт трябваше да спасява родния тим с изявите си.

Преди седмциа Андерлехт показа, че със сигурност не е онзи тим, който в последните 15-20 години неизменно мереше сили и успяваше да се противопостави на най-добрите на континента, но пък и в никакъв случай не е за подценяване, въпреки огромната криза и деветото място в местния шампионат.

Андерлехт имаше огромно превъзходство над Лудогорец що се отнася до владението на топката, отправи с десет удара повече и изглеждаше опасен в атака.

Бъдете сигурни, че на собствен терен и при нуждата от задължителен гол, белгийците ще бъдат още по-опасни тази вечер.

Това, с което са свързани разградските надежди със сигурност е представянето на съперника в отбрана и многото празни пространства. На практика бързите Десподов и Текпетей с лекота достигаха до чудесни шансове на контраатака, които обаче така и не успяха да превърнат в голове.

Със сигурност празните пространства ще са достатъчно и в Брюксел, но Лудогорец ще трябва значително да повиши своята ефективност.

Снимка: БТА

Иначе оповавайки се на историята, шансовете на първенеца на България за позитивен развой изобщо не изглеждат оптимистични.

От осем визити на родни тимове в Белгия, седем са завършвали със загуби и впоследствие отпадане, а само в един случай щастливият развой е на българска страна.

Това се случи през есента на 2005-а, когато след 2:2 в Ловеч, отборът на Литекс успя да победи Генк с 1:0 като гост, за да се класира за първи и последен път в своята история в групите на европейски турнир - по онова време Купата на УЕФА.

В останалите случаи родните отбори винаги си тръгваха победени от белгийска земя.

В два случая това става от Андерлехт. Грандът от Брюксел побеждава ЦСКА за КЕШ с 2:0 през 1962-а, както и Локомотив (София) със същия резултат 15 години по-късно за КНК, когато белгийците в крайна сметка стигат и до триумф в турнира.

Левски пък има цели четири поражения в Белгия. Най-печално известното от тях е онова 3:4 от Антверпен, последвано от три пъти по 0:1 от тимовете на Аалст, Беверен и Гент.

Дори и Лудогорец има загуба на белгийска земя. Тя дойде пред два сезона, когато шампионите паднаха с 1:3 от Антверп и приключиха участието си в групите на Лига Европа с 0 точки и шест поражения.

Тази вечер се надяваме разградчани да последват примера на Литекс от 2005-а и да донесат втори положителен резултат за роден тим от кошмарната за футбола ни Белгия.

БТА