Нова Зеландия спечели квалификациите за Световното първенство в зона Океания.

Едва ли това е изненада, защото конкуренция на новозеландците са островните държави от Тихия океан, които имат полупрофесионални или напълно аматьорски национални тимове.

В днешният финален сблъсък на квалификационния турнир в Катар, Нова Зеландия победи Соломоновите острови с 5:0. Така след общо пет победи, само един допуснат и 17 вкарани гола, "кивитата" логично се добраха до решителния междуконтинентален бараж.

Той ще е срещу завършилия на четвърто място тим в зона КОНКАКАФ. Името му ще стане ясно тази нощ, но ако не видим някакво велико чудо, това би трябвало да е отборът на Коста Рика.

Този решителен сблъсък ще се играе в средата на юни в Катар, а победителят от него ще отиде на Мондиал.

Класирането за бараж на Нова Зеландия очерта доста любопитен факт. А именно, че за първи път в историята на Световните първенства, няма да има нито един дебютант, класиран по спортен път.

Световното ще е първо за страната домакин Катар, но нейният национален тим намери място там по служебен път, не по спортен.

Всяка една от останалите страни, дори и от тези, които все още се борят за някоя от последните квоти, поне веднъж в историята си е била участник на футболен Мондиал.

Преди четири години в Русия например, дебютанти бяха отборите на Исландия и Панама, а преди осем години в Бразилия, това беше Босна и Херцеговина.

Въпросителните преди Мондиала в Катар са пет, но тази нощ билети за първенството ще си осигурят два представителя на Северна Америка. За тези позиции обаче се борят САЩ, Мексико и Коста Рика, все отбори, участвали на Световно.

Последната европейска квота ще заеме един измежду Уелс, Шотландия и Украйна, а в междуконтиненталните баражи също ще участват все отбори, които вече са били сред най-добрите на планетата.