УЕФА започва проверка под каква форма може да допусне връщането на юношеските отбори от Русия до 17 години в турнирите, като решението на Изпълкома от 26-и е временно замразено. Това съобщи първият вицепрезидент на УЕФА Карл Ерик Нилсон.

Решението на УЕФА да отложи връщането на юношеските отбори на Русия е продиктувано от протестите на няколко от водещите европейски футболни нации като Англия, Дания и Швеция. Съобразно това решение от 26-и миналия месец, мачовете на руските юношески отбори до 17 години трябва да се провеждат без знаме на страната, химн, традиционни екипи на националните отбори и да се провеждат на неутрална територия.

"Като човек и като председател на национална организация по спорта, за мене е важно в центъра на всяко решение да бъде защитен интереса на децата да спортуват. Но ситуацията с Русия не е обичайна, става дума за Европа. Затова изпълнителният комитет на УЕФА започва проверка на начина, по който трябва да се случи това връщане на руските футболни отбори до 17 години на терените. Трябва да се фокусираме върху създаването на безопасни условия за провеждането на тези мачове, както и за децата от другите страни, които ще се срещат с руските", заяви Нилсон.

Шведският вицепрезидент на УЕФА категорично се изказа в подкрепа на забраната за професионални отбори и за такива на състезатели в по-горна възраст от Русия да бъдат допуснати отново.

Англия, Украйна, Полша, Латвия, Битва, Дания, Швеция, Норвегия, Финландия и Румъния са страните, които до момента са излезли с категорична позиция, че няма да изпратят свои юноши в мачове с тези страни.