Легендарният Райън Гигс е застрашен от присъда до 2 години и половина затвор, след като бяха разкрити част от обвиненията към него.

Делото срещу уелския играч, записал рекордните 963 мача за Манчестър Юнайтед, а в последните 18 месеца - национален селекционер на родината му, бе насрочено за януари догодина.

В края на юли на Гигс ще бъде връчен официалния обвинителен акт, но медиите във Великобритания разкриха детайли от него. 

47-годишният треньор е удрял нееднократно приятелката си Кейт Гревил (36 г.), включително с юмруци и с глава. Той е нанесъл телесни повреди на жената, като освен това я е заплашил и е унищожил мобилния телефон, за да не може тя да се обади за помощ.

Случило се е на 1 ноември миналата година, но е последен етап от близо тригодишен психологически тормоз, на който Кейт твърди, че е била подложена от Гигс. В големи периоди между декември 2017-а и ноември 2020-а Гревил е била затваряна в дома им без право да го напуска, отново под сериозни заплахи от Райън.

В добавка, приятелка на Кейт е подала друга жалба за тормоз срещу легендата на футбола, както и за заплахи и обиди от него.

Той публикува официално изявление, в което отхвърля обвиненията и заявява желание да изчисти името си.

Уелс се класира на Евро 2020 с Гигс като селекционер, но федерацията на страната го отстрани до изясняване на случая и разрешаването на проблемите му със съда и закона.

Помощникът му Робърт Пейдж ще води тима на европейското първенство, но призна, че с Райън са обсъждали как да бъде селектиран списъкът с 26 имена за финалите.