Преди няколко години никому неизвестният футболист на Лестър Фаик Болкиах бе провъзгласен за най-богат в света. Разбира се, младокът не дължеше това на заработените от футбола пари, а на своя произход. Роденият в Лос Анджелис халф бе част от кралското семейство на Бруней, а днес продължава да играе футбол в Тайланд.

Тази история обаче е посветена на друг футболист, който не се ражда със златна лъжичка в устата, но на малко по-късен етап от кариерата си също влиза в отбора на кралските особи във футбола.

Става дума за Жорди Амат, който докато изгряваше на сцената на професионалния футбол, бе считан за един от големите таланти на испанския футбол.

Показателно за това е, че защитникът има мачове за всички национални отбори на "Ла Роха" при подрастващите, включително и 15 двубоя за младежкия тим на страната си.

Амат е роден в каталунско семейство в градчето Канет де Мар, недалеч от Барселона, а родителите му нито ден не са живели извън пределите на Испания. Как тогава синът им изведнъж става принц в Индонезия?

Снимка: Getty Images

За всичко това вина има произходът на бабата на Жорди. Тя идва от индонезийския остров Сиау, където не просто е родена, е била и принцеса. Това става ясно, когато испанският защитник, който вече е на 30 години и след престои в различни отбори в Испания (Еспаньол, Райо Валекано и Бетис), Англия (Суонзи) и Белгия (Еупен), се оказа в Индонезия.

Централният бранител е част от местния шампион Джохор Дарул (който преди дни игра с родния "Левски"), а след като така и не успя да стигне до представителния тим на родината си, намери интересна алтернатива през октомври миналата година.

"Когато бях дете, баба ми разказваше всякакви забавни истории, като например, че съм престолонаследник на регион в Индонезия. Не ги приемах сериозно и ги приемах просто ей така. Винаги съм бил фокусиран върху това да играя за Испания", разказва самият футболист, който има 123 мача в испанския футболен елит, както и още 52 в Премиър лийг и 80 в белгийското първенство.

Оказва се, че странните истории от детството му помагат да вземе гражданство, когато преминава в индонезийския първенец. Кратка проверка пък показва, че прадядо му е бил владетел на остров Сиау, където се намира един от най-активните вулкани в Индонезия. От 1675 година насам са регистрирани около 40 изригвания, като най-мощното е през 1992 година, когато има шест жертви.

А самият остров е същински рай, покрит от девствени гори, уникални животински видове, като совите Otus Siaoensis, и специфичен примат, който яде насекоми и е познат като Tarsier.

Жорди е трето поколение потомък на Маналанг Доелада Кансил - въпросният владетел на Сиау, като кралския съвет на архипелага потвърждава това.

И така Жорди Амат Маас от Каталуния се превръща в Пенгеран Жорди Амат. Познат още и като принц Амат.

Откакто разбира за историята на рода си и се озовава в Индонезия, някогашната надежда на испанския футбол признава, че вече не мисли само за спорт, а и за развитието на новия си дом - остров Сиау.

"Животът по странен начин праща всичко на мястото си. Да, имам титлата принц, която обаче е несравнима с тази на кралското семейство в Испания, например. Но съм поел ангажимент към местната област и ще работя за развитието на града и острова, защото има доста неща за вършене", добавя още новоизлюпеният национал на Индонезия.

Който благодарение на футболната игра, а и на потеклото си, вече води съвсем нов живот.

Преди години се изправяше срещу Роналдо и Меси в Испания, а сега е принц в другия край на света.

Снимка: Getty Images