Барса искаше Масчерано още през лятото на 2009 година, когато от "Анфийлд" са му обещали, че ще му разрешат да премине на "Камп Ноу" след 12 месеца. През това лято обаче "червените" не желаеха да го пуснат халфа и се стигна до информации за скандален негов отказ да играе в мача с Манчестър Сити наскоро, който бе загубен с 0:3.

Преди да го продадат на испанците за 20 милиона паунда, от "мърсисайдския" клуб казваха, че аржентинският халф иска да си тръгне по семейни причини, а новият мениджър Рой Ходжсън го набеди за егоист.

"Когато започна да се въвлича моето семейство и да се казват неща, които са неоснователни, очевидно страдах", заяви Масчерано.

"Те ми обещаваха нещо цяла година и не изпълниха своите обещания. Тогава нямаше какво да направя с моето семейство, когато четеш или чуваш лъжи, очевидно се ядосваш."

"Рафа Бенитес ме научи тактически. Той е един от треньорите, който ме е научил на най-много в цялата ми кариера и съм му много благодарен. Неговата роля беше основна за мен. Той ми даде шанс да премина в Ливърпул. Той имаше вяра в мен в момент, когато никой не би мечтал да получи такава възможност. Ще му бъда благодарен през целия си живот", каза още Масчерано, цитиран от Гонг.