Световното първенство в Катар безспорно ще бъде най-странното и нетипично във футболната история, а едно от нещата, които ще липсват на феновете ще са тоновете бира, които се изпиват на подобен форум.

Да, в Катар ще има няколко обособени фен зони с бира, но доста малки и скромни за стандартите на предишните първенства. Алкохолът извън тези зони пък ще е абсолютно табу за всеки фен.

Естествено, че няма смисъл изобщо да се коментира и друга тотална забрана - тази за наркотиците.

В Англия обаче все пак решиха да припомнят на своите хиляди фенове, готови да тръгват към Катар, че дори и минимално количество наркотично вещество не само може да те вкара в затвора, но и да ти коства смъртна присъда.

Според законите в Катар, притежанието на забранена субстанция или опитът им за внасяне в страната се наказва с 20 години затвор и 65 хиляди паунда глоба.

Има и ситуации обаче, когато по преценка на съдията, присъдата може да се окаже смъртна, а скорошната история на страната познава не един и два подобни случаи.

Именно английските фенове по традиция са най-многобройни и буйни по време на големи първенства, заради което неслучайно местното правителство реши да предупреди собствените си граждани.

Пример е финалът на последното Европейско, когато хиляди създадоха суматоха в опитите си да нахлуят на "Уембли" без билет, а Лондон бе залят от пияни тълпи, които буквално преобърнаха града с главата надолу.

Британското правителство предупреди, че граничните власти в Катар работят с най-съвременните технологии, а пристигането на феновете от цял свят ще бъде следено с особено внимание.

Дори лекарствата трябва да бъдат в неразпечатана опаковка, придружени със специално международна бележка от личния лекар.

Със сигурност обстановката в Катар ще е доста по-стерилна откъм емоции и фенски страсти, но това са само част от странностите на този Мондиал в края на годината.