Футболистите от националния отбор на Иран използваха въможно най-голямата сцена - Световното първенство по футбол, за да изразят своята гражданска позиция, на фона на продължаващите демонстрации в родината им.

Още веднага направи впечатление, че нито един от иранските играчи не пее химна на страната преди двубоя срещу Англия, който откри участието на Мондиала и за двете страни.

11-те на терена, както и резервните ирански играчи демонстративно запазиха мълчание, а посланието бе ясно.

Това бе тяхната подкрепа към демонстрантите, които вече над два месеца се борят за повече права на жените в страната.

Всичко започна преди малко повече от два месеца, когато 22-годишната Махса АМини почина след тежък побой от полицай. Това отприщи протестите срещу режима, а по официални данни до момента живота си са загубили 378 демонстранти.

Очевидно играчите са оценили добре своята роля и възможността да покажат позицията си на най-високата сцена. Именно отборът на Иран бе най-критикувания преди началото на Мондиала, а имаше и призиви за изхвърлянето му.

Вчера обаче всички национали на страна си спечелиха уважението на света, макар на терена да отнесона разгромното 2:6 от един много силен итм на Англия.

Осве тях, по трибуните бе пълно с иранци, вероятно повечето живеещи в чужбина, които ясно изразяваха своята позиция срещу режима с различни плакати.

Снимка: Getty images