Отборите на Дания и Словения създадоха един от най-любопитните казуси, що се отнася до груповата фаза на големите първенства.

Наложи се мач от миналия ноември да отреди крайните позиции на двата тима на Евро 2024, след като нищо по терените на Германия не успя да раздели датчани и словенци.

Изключително любопитен казус, който за щастие на двата тима нямаше чак толкова голямо значение, защото Дания и Словения бяха наясно, че продължават напред към елиминациите, но просто не знаеха кой ще заеме второто място и кой третото.

Разбира се, ако от това второ и трето място зависеше кой ще продължи към елиминациите и кой ще се прибере у дома, то щяхме да станем свидетели на най-нелепото и болезнено отпадане на отбор от времената преди ФИФА и УЕФА да измислят изпълненията на дузпи, когато хвърляне на монета е решавала съдбата на отборите.

А ето и какъв точно бе казусът с Дания и Словения.

Двата тима завършиха участието си в групата с по три ремита - 3 точки. При три равни мача съвсем логично и директният им двубой бе завършил без победител - 1:1, заради което не можеше да се приложи вторият най-значим показател на УЕФА - резултатите от директните мачове.

Така показател №3e головата разлика, която също бе равна, което отново е напълно логично. При три равенства в групите няма как да имаш голова разлика различна от 0.

Снимка: Getty images

Показател №4 бе броят на вкарани голове, но и той бе абсолютно еднакъв - по два гола. Освен гола при ремитo помежду си, Словения вкара гол на Сърбия, а Дания се разписа във вратата на Англия. Снощи пък двата тима направиха нулеви равенства.

Така стигаме до следващия показател в списъка, който е картоните. И за да е шоуто пълно, там също имаше паритет.

Двата тима имаха по общо шест жълти картоните в трите си мача от групата. Снощи двата тима си изкараха по два жълти картона, като последният от тях бе на словенеца Яка Бийол в 72-ата минута.

По онова време на мачовете все още възможните сценарии бяха няколко, все тим в групата можеше да се озове на съвсем различна позиция и никой не е мислил за важността на този картон.

Снимка: Getty Images

Тук ще вметнем един пример от Мондиал 2018, когато видяхме подобен казус с отборите на Япония и Сенегал, когато един изкаран картон повече от африканската нация прати играчите й у дома, а японците продължиха напред.

За щастие при Словения и Дания тези картони нямаха толкова съдбоносно значeние. След последните съдийски сигнали вчера и двата отбора празнуваха, без да ги интересува особено на кое място в групата ще са точно.

Оказа се, че при пълен паритет във всички изброени показатели, УЕФА ще трябва да погледне представянето на двата тима в квалификациите, за да определи кой е втори и кой трети.

Любопитните казуси не спират дотук, защото Дания и Словения бяха заедно в една квалификационна група, в която завършиха с рани точки - по 22.

Те оставиха зад себе си Финландия, Казахстан, Северна Ирландия и Сан Марино, а предвид равните им точки, трябваше да се разглeждат странични детайли и от квалификациите.

Макар Словения да има по-добра голова разлика, то първо се гледат директните мачове, като след 1:1 в Любляна през юни 2023-а, се взе предвид мачът в Копенхаген през ноември, който Дания печели с 2:1.

Мач на 17 ноември 2023-а, който бе решен с гол в 54-ата минута на Томас Дилейни бе разковничето за заплетения казус между Дания и Словения на 25 юни 2024-а.

Все още не знаем дали всъщност второто място дава предимство, защото Дания отива да играе с домакина Германия, докато Словения все още чака своя опонент. Важното и за двата тима е, че изпълниха целта си да играят елиминации, а също така словенците избегнаха абсурдна ситуация, в която можеха да изхвърчат от Европейското заради мач, провел се осем месеца по-рано.

Снимка: Getty images