Дали играта на Англия на Мондиала ви допада е въпрос на лични разбирания за футбола, очаквания, мнения.

Но едно е сигурно - няма по-интересен за анализиране отбор като подготовка, провеждане на лагера в Русия и методи на селекционера Гарет Саутгейт.

Той успява да изстиска най-доброто от една група доста неопитни на такъв форум, а и недостатъчно класни играчи.

Съставът на Англия е солиден и здрав колектив, всяка тренировка е различна, разнообразна и минава в страхотно настроение.

Снимки: Royal Navy

Снимки: Royal Navy

Нещо изключително важно при такъв дълъг период заедно на играчи, които обикновено не делят една съблекалня всеки ден (от различни клубове са).

Но за да е висок тонусът, Саутгейт от назначаването си преди година и половина работи по въпроса.

Преди година, когато няколко топ отбора бяха на Купата на Конфедерациите в Русия, а останалият елитен футболен свят плажуваше, за да разпусне от тежкия сезон в клубните тимове, селекционерът заведе националите си на лагер.

Не футболен, а военен!

На 4 юни миналата година Саутгейт, Хари Кейн, Рахийм Стърлинг, Гари Кейхил, Кайл Уокър и цялата група английски играчи се появи във военноморската база край Девън. Мястото разполага и с огромен тренировъчен център на Кралските военноморски сили, наречено "Commando Training Centre".

Снимки: Royal Navy

Играчите и треньорът останаха да лагеруват под открито небе за уикенда, справяха се с препятствията, през които минават и командосите, ядяха тяхната храна при същите условия и бяха облечени в униформи.

Два различни дни за звездите, като мобилните телефони останаха в специална стая в базата и 48 часа не влязоха в употреба.

Снимки: Royal Navy

"Това бе най-силното им изживяване заедно - сподели Саутгейт преди Мондиала. - Излязоха от обичайната си среда, изпитаха трудности с физически натоварвания, което не е типично за професионални спортисти, лагеруваха заедно, говориха си много без социални мрежи и чатове.".

Снимки: Royal Navy

Методите на английския селекционер стават все по-любопитни с напредването на Световното първенство.

Той може и да не е направил най-зрелищния за гледане отбор, но със сигурност неговата Англия е здрава и непримирима група.

Тренират нетрадиционно, изобщо не оставят излишни свръхочаквания да ги сриват, гледат мач за мач на Световното първенство и това им носи успех досега.

И надмина очакванията с достигането на полуфинал.

Снимки: Royal Navy