Много от големите градове във Нидерландия, Белгия, Франция, че дори и Испания, не спаха, а причината бе футболът.

Но не победата на някой от местните национални отбори държа будни граждани и полицаи, а тази на Мароко, който за първи път в своята история се класира на четвъртфинал на Световно първенство.

"Атласките лъвове" изхвърлиха Испания след изпълнение на дузпи, а стотици хиляди етнически мароканци отпразнуваха това по улиците на европейските градове.

Положението бе най-сериозно в Амстердам и Брюксел, където излезе и най-голяма бройка празнуващи. Улиците на двете столици бяха буквално заляти от фенове, а на доста места празненствата преминаха границата на позволеното.

Агресия спрямо полицията и материални щети по сградите бяха отчетени от властите, а целият този хаос настъпи въпреки предварителни очаквания и подготовката на органите на реда за мароканска победа. На много места са регистрирани грабежи на магазини, изпочупени прозорци на сгради и на паркирани автомобили.

Най-сериозните мерки за сигурност бяха в Испания, където по официални данни има близо милион етнически мароканци. Това не попречи да се стигне до сбивания на места, а купонът бе най-сериозен в Барселона.

Цяла нощ каталунската столица бе огласяна от песни и озарявана от факли, сякаш победата е била за испанците, не за Мароко.

Подобни шокиращи гледки имаше и в Мадрид, като централните площади на испанската столица празнуваха във вечерта, когато Испания разочароващо изхвърча от Мондиала.

В Хага се стигна до използването на шокови гранати срещу тълпата, а няколко коли на полицията са атакувани в Амстердам и Ротердам.

Из всички градове има и арести на фенове, като тяхната бройка не е ясна.

Странно или не, най-спокойна бе ситуацията във Франция, където мароканската диаспора е най-сериозна. В Париж и Марсилия също доста фенове излязоха да празнуват, но и в двата града не е регистрирано нито едно нарушение или вандалска проява.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА