Всеки Мондиал създава легенди, подарява незабравими картини и моменти, а също така издига в култ играчи, отбори, дори и цели нации.

Всичко това важи и за песни, останали емблематични за отбори или изобщо цели първенства. А през 2022-а в Катар култът се казваше "Мучачос".

Ако сте слушали внимателно обстановката по трибуните на всеки от седемте аржентински мача на Мондиала, може би впечатление ви е направило, че облечените в "синьо-бяло" райе фенове пеят само една и съща песен в продължение на 90 минути.

Ако сте гледали клиповете от радостта в аржентинската съблекалня след победата над Мексико, или от радосста на играчите след успехите над Австралия и Нидерландия, може би впечатление ви е направоло, че и те пеят тази песе.

Ако сте гледали клипчета от празненствата в Буенос Айрес или тези на аржентинските фенове в Катар, ситуацията е същата. Отново се пее една и съща песен.

Това е култът към "Мучачос" - песента, която бе създаде специално за третата титла и се превърна в нещо специално за цяла Аржентина, успя да завладее и целия свят.

Getty Images

Песен, в която се пее как Диего Марадона от рая аплодиара Лионел. Песен, в която се пее за годините на сълзи, за загубените финали, но и за надеждата, че идва ред за "Третата".

И вчера цяла Аржентина дочака своя трети трофей от Мондиал. А милионите, които изляоха по улиците на страната пееха едно и също. Това пееха и играчите, докато получаваха своите медали.

Всъщност песента е кавър, защото в оригинал музиката е от "Muchachos, Esta Noche Me Emborracho", означаващо "Момчета, тази вечер ще се напия". Песента е в изпълнение на групата "La Mosca" или "Мухите", но фен решава да промени текста и да го превърне в химна на "гаучостите" по пътя към титлата.

Отново "La Mosca" изпълнява парчето, но този път името му е "Muchachos, ahora nos volvimos a ilusionar", което означава "Момчета, ние отново мечтаем".

Завладяваща песен, която се превърна в истински култ за цяла Аржентина, а мнозина вярват, че хитът има огромна роля за приказката в Катар.

Ето и какво се пее в нейния текст:

"Роден съм в Аржентина, земята на Диего и Лионел,

земята на децата от Фолклендските острови, които никога няма да забравя.

Не мога да ти обясня, защото никога няма да рабереш,

колко дълго плаках за финалите, които загубихме през тези години.

Но това свърши заради Маракана,

финалът срещу бразилците, които победихме пак.

Момчета, ние отново мечтаем,

искам да спечеля третата, искам да бъда световен шампион.

И Диего, в рая може да го видим,

с дон Диего (баща му) и Тота (майка му),

аплодират Лионел!