На фона на всички санкции и тоталното изхвърляне на Русия от света на спорта, страната готви кандидатура за домакин на Европейското първенство по футбол.

Руската футболна федерация съобщи, че ще се кандидатира официално за първенствата през 2028 и 2032-а.

Шансът, ако изобщо може да говорим за такъв, изглежда никакъв за шампионата след шест годони, защото там почти сигурно домакинството ще спечелят Великобритания и Ирландия.

Именно заради това се очаква кандидатурата да е насочена главно към първенството през 2032-а, което на фона на настоящите събития изглежда повече от абсурдно. На този етап за шампионата след десет години са се кандидатирали Италия, Турция и Русия, като УЕФА ще обяви които страни ще се борят на финалното гласуване на 12 октомври тази година.

В света на спорта разтълкуваха кандидатурата на Русия по-скоро като шега и подигравка с УЕФА, но пък други смятат, че при успокояване на ситауцията в Украйна, руснаците наистина може да се надяват на шанс за равна борба в тази надпревара.

Все пак в устава на УЕФА съществува Член 11, който гласи, че федерации със спрени права няма как да получават домакинство на каквито и да е мероприятия под егидата на Европейската футболна централа.