Американската олимпийска надежда в бокса Вирджиния Фукс няма да бъде наказана след позитивния допинг-тест, който даде през февруари. Тя има квота за игрите в Токио догодина, но евентуална санкция щеше да я извади от Олимпиадата.

Антидопинговата комисия на САЩ обаче прие обяснението на Фукс, че е приела в организма си двете забранени съставки, показани на теста, докато е правила секс с приятеля си.

32-годишната боксьорка е признала, че това е единственият начин, по който е възможно да е приела субстанциите - тя не тренира активно от средата на януари и не се състезава - тоест, няма никакъв смисъл да употребява стимуланти.

Комисията е приела обяснението, а Фукс призна, че е била едновременно смутена и шокирана от откритието, че може да дадеш позитивен допинг тест за вещество, което си приел по полов път.

"Ще продължим да следваме принципите си и да сме безкомпромисни - декларира комисията след решението си. - Но срещу измами и опити да се нарушат правилата, а в случая не намираме да е сторено такова нещо.

Атлетът е приел забранените вещества абсолютно неволно и съжаляваме, че се наложи да бъде обявявана публична причината за това. Но бе необходимо, за да докаже своята невинност пред допинг законите."

Фукс подновява тренировки в края на юни, а целта е Токио 2021. Капитанката на отбора по бокс на САЩ написа в Туитър:

"Това е огромен урок за мен и, признавам, изключително странна и конфузна ситуация. Тя обаче е в миналото.

Никога не съм си помисляла, че мога да дам положителна проба след интимен контакт с партньора ми. Бяха трудни месеци на съмнения и притеснение, преди да чуя решението.

Вече гледам само към игрите в Япония."