Легендарният Сергей Бубка може да бъде лишен от почетното си звание "Герой на Украйна", разкри член на Украинския олимпийски комитет.

Причината за публичното разжалване на един от най-великите украински спортисти за всички времена е бизнес авантюрата му в самопровъзгласилата се за независима Донецка народна република.

Проверка в Търговския регистър на Русия показа, че Бубка е съучредител на компанията "Монблан", която през май 2023-а подписва договор за снабдяване на проруските части в Донецк с гориво.

Именно заради това бившият състезател по скелетон Владислав Гераскевич, който е член на Олимпийския комитет на Украйна свика събрание, на което ще бъде гласувано освобождаването на Бубка от комитета, както и отнемането на званието му за герой на родината.

Бубка освен това е член на МОК и вицепрезидент на Международната федерация по лека атлетика, като не е ясно дали неговото разжалване в Украйна ще повлияе и на постовете му в международните организации.

До миналата година легендарният атлети бе президент на Украинския олимпийски комитет. Пост, който заемаше в продължение на 17 години.

Бубка е истинска икона в овчарския скок. Олимпийски шампион от 1988-а и шесткратен световен първенец, като именно той държеше световния рекорд в дисциплината до появата на новото чудо Арманд Дуплантис.