Изместването на всички големи спортни събития към Близкия изток придоби нови измерения, свързани с превръщането на региона и в център на зимния спорт.

Колкото и нелогично да звучи на пръв поглед, домакин на зимните игри на Азия през 2029-а ще е ... Саудитска Арабия.

Макар почти цялата територия на страната да е заета от пустиня с целогодишни високи дневни температури, предстои да станем свидетели на поредния умопомрачителен проект, сътворен от петролните милиарди.

Става въпрос за зимния курорт Тройена, строящият се изкуствен ски център, който се очаква да бъде едно от най-елитните и луксозни места за ски в света.

Макар и да се строи на 2600 метра надморска височин в северозападната част на страната, курортът логично ще е с изцяло изкуствен сняг. Температурите в съставения от скалисти планини район са най-ниските в страната, но все пак далеч от нужните за един истински зимен ски курорт.

Той се строи в едно от малкото места в страна с богати естествени водоизточници, близо до границата с Йордания и заливът Акаба.

Разбира се, че домакинството на зимните игри на Азия ще е само началото за тази дестинация, с които местните власти ще опитат да я покажат на света. Те не крият, че голямата амбиция е да приемат Олимпиада.

Ужасната горещина в региона едва ли ще позволи провеждането на лятна Олимпиада, но саудитците вече усилено работят по плана с приемането на зимни игри в приказния си изкуствен зимен център.