Властите в Париж ще вземат сериозни мерки преди полуфинала от Мондиала между Франция и Мароков сряда.

Изненадващият и исторически пък на "Атласките лъвове" до полуфиналите бе белязан от редица хулигански прояви в някои от големите градове на Западна Европа.

След всеки марокански триумф, Амстердан, Брюксел, Париж, Барселона и Мадрид не спаха, а хиляди мароканци празнуваха по улиците, като някои от тях прекрачваха границите на нормалното поведение. Стигна се до сблъсъци с полицията, материални щети и арестувани.

Предвид тези събития, властите във Франция очакват най-сериозната ескалация да бъде в сряда вечер, когато тейните "петли" се изправят срещу Мароко.

Не е тайна, че историческата свързаност на тези страни придава още по-голям заряд на този полуфинал, а във Франция в момента живеят над 1,5 милиона етнически мароканци.

Поради тази причина 2000 полицаи ще са из централните улици на Париж в сряда вечер, а още стотици органи на реда ще са в готовност да реагират при ескалация на сблъсъците.

Полицията се готви за всеки един от сценариите, но общо взети при какъвто и да е резултат, напрежението изглежда неизбежно. Най-сериозните опасения са, че при класиране на Франция на втори пореден финал на Мондиала, улиците на Париж може да се изпълнят с хиляди щастливи французи, но и хиляди гневни мароканци.

Освен това вчера се появиха закани от средите на крайните френски националисти, че те не биха допуснали по улиците на Париж да имаше шествие или празненства на фенове на противника, независимо, че в случая говорим за френски граждани.

Очаква се засиленото присъствие да е и по илиците на Амстердам, Брюксел, Барселона и Мадрид.