Перу и Австралия ще играят ключов плейоф тази вечер, когато ще стане ясно кой от двата отбора ще се класира за Мондиал 2022 в Катар. Перуанците завършиха пети в своята квалификационна група, което им отреди сблъсък с австралийците, които останаха трети в своятa. Te обаче минаха и през победа над ОАЕ след края на груповата фаза, за да стигнат дотук.

Мечтата и на двата тима е ясна - участие на световното първенство в края на годината. Но в Перу действително приемат целта сериозно и впрягат абсолютно всички свои сили, за да помогнат на футболистите да се класират за Катар.

Най-екстравагантното действие определено бе ритуал, извършен от 13 шамани, които забиваха мечове в снимка на австралийските национали. Медиите в страната изтъкнаха, че това е “перуанска победна церемония”. Шаманите са били 13, защото мачът е на 13 юни. Те са категорични, че Перу ще се класира, защото са “видяли това”, след като са пили аяхуаска (б.р. - халюциногенна отвара, която шаманите приготвят за общуване с духове).

Държавната администрация също взе отношение по темата. Правителството обяви 13 юни за почивен ден, за да може колкото се може повече хора да подкрепят националите. Всички гласуваха “за”, а изключение бе министъра на икономиката, който просто не присъстваше на заседанието, защото е в САЩ.

Търговската камара в Лима обаче предупреди, че този ход ще доведе до значителни финансови загуби.

Ако перуанците действително спечелят, по всяка вероятност и на 14 юни никой в страната няма да работи. Дали обаче това ще стане факт? Ще разберем късно тази вечер. Мачът на стадион "Ал Раян" в Доха е от 21:00 часа българско време.

Последното участие на Перу на Мондиал бе през 2018 година в Русия, когато “инките” отпаднаха в групата след победа и две загуби. Австралия също игра на шампионата преди четири години, отпадайки след равенство и две поражения в групите.