Възрастта на африканските играчи винаги е пораждала съмнение във футбола, не само сред феновете, но и сред треньори и играчи.

В отсъствието на толкова информация и технологии в последните десетилетия, тези практики със сигурност са били често срещани, особено при играчите от по-ниско ниво. В днешни дни с все по-развитите скаутски мрежи в Африка, тези неща се смятаха за изчезнали.

Нищо подобно, след като избухна пореден скандал с възрастта на футболист, при това международен играч, който вече доста години се подвизава в Европа.

Става въпрос за Гейлор Канга, който вече осем години е в Европа. Играл е за руския Ростов и чешкия гранд Спарта (Прага), а в момента кара вторият си период в сръбския Цървена Звезда. Той има 240 мача на Стария континент, 31 от тях в евротурните, където паспортът му е преминавал и през хората от УЕФА.

Атакуващият халф има и сериозната бройка от 47 мача за родината си Габон, както и две участия за Купата на Африка със страната.

Оказа се обаче, че Гейлор Канга може би не само не е на 30 години в момента, ами има вероятност дори да не е роден в Габон и не с това име.

Появиха се доста интересни обвинения от страна на друга футболна федерация. Тази на Демократична Република Конго.

Конгоанците твърдят, че Гейлор Канга всъщност е човек на име Киаку Киаку Киангана, който е роден в столицата Киншаса на 5 октомври 1985-а.

Според паспорта на Гейлор Канга, той е роден пет години по-късно, на 1 септември 1990. От ДР Конго дори предоставят документи на неговата майка, която е починала през 1986-а.

Ако има измама, то Канга твърди, че е роден четири години след смъртта на майка си.

Ситуацията със сигурност звучи адски абсурдно, но може би в цялата история и в представените документи има някакво съмнение, защото Африканската конфедерация започна разследване.

Гейлор Канга дори е бил призован да се яви на изслушване, на което ще трябва да докаже, че се казва така и е роден в габонския град Ойем през 1990-а.