Руската футболна легенда Андрей Канчелскис скандализира с интервю, в което хвърли директни обвинения към родината си за купуване на мачове от Мондиал 2018, който се проведе именно в Русия.

Бившият играч на Манчестър Юнайтед, който е роден на територията на днешна Украйна в семейството на литовец и украинка, но в крайна сметка избира да се състезава за Русия след разпада на СССР, коментира случилото се през лятото на 2018-а.

Тогава противно на всички очаквания, Русия направи доста силно първенство и достигна до четвъртфиналите, където единствено дузпи срещу Хърватия попречиха на страната да достигне до полуфинал.

Според Канчелскис, още жребият за първенството е бил дирижиран, за да прати страната в група със Саудитска Арабия, Египет и Уругвай, а пъкленият план е бил Русия да отиде на осминафинал срещу Испания, който е бил уреден на най-високо ниво.

Шокиращи обвинения, макар и без никакви доказателства, защото изглежда в сферата на фантастиката страна като Испания да губи умишлено свой мач от Мондиала, при това елиминационен.

Интервюто е дадено пред "Маtch TV", откъдето побързаха да уточнят, че това са думи на твърдения на Канчелскис, а медията просто ги цитира без да застава зад тях по никакъв начин.

"Нямаше причина да подкрепям националния тим, на какво да пляскам, на купени мачове ли?

Изиграхме домакински шампионат по примера на Южна Корея, помните какво стана тогава, нали? Бях на Европейското след това, съставът бе същият, но нямаше нищо общо като игра и резултати, всичко след Мондиал е катастрофа.

Но това за мен не е изненада. На Мондиала ни водеха напред. С кого играхме? Саудитска Арабия и Египет, подарени ни при жребия, а срещу Уругвай, в единственият истински мач, ние дори не се противопоставихме (0:3).

Разхождахме се, защото знаехме, че ще ни очаква Испания. А пък испанците играха много съмнително. Повярвайте ми, един ден истината ще излезе наяве.

Питате ли се защо селекционерът на Испания напусна ден преди Мондиала, беше странно, нали? На негово място застана Фернандо Йеро, който и до днес работи на високо ниво във федерацията. Случайно ли Краля на Испания бе там? Повярвайте ми, един ден цялата информация ще бъде разкрита.

На испанците им бе заповядано да не вкарват, те просто разкарваха топката и си я подаваха", заяви Канчелскис.

Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Разбира се, важен детайл е, че Русия победи Испания след изпълнение на дузпи, а всички знаем, че при манипулиран двубой едва ли двата тима биха докарали нещата точно до наказателни удари.

Това обаче е версията на Канчелсикс - човек, видял доста от играта както из Европа, така и в Русия.

Снимка: Getty Images