Националният отбор на Уелс ще предприеме радикална промяна след края на Световното първенство в Катар - първо за страната от 64 години насам.

Шефът на местната Футболна федерация - Ноел Мууни разкри пред местната общественост, че вече са започнали разговорите с ФИФА и УЕФА за смяна на името на отбора.

Както добре знаем, Уелс не е самостолятелна страна и е част от Великобритания, но подобно на Шотландия, Северна Ирландия и Англия има своя отделен национален тим във футбола, както и в други отборни спортове.

Желание на местните футболни управници, а и на голяма част от феновете е отборът да се казва Къмри (Cymru), както е името на територията на местния уелски език.

Това название се използва от всички жители, които говорят уелски език, макар те да не са мнозинство, но като част от съживяването на местния език и култура, употребата му става доста по-честа от английското и общоприето по света Уелс.

Дори и в националния химн преди мачове името на родината е Къмри, каквото е и изписването, ако влезете в официалния сайт на местния Футболен съюз.

Според Ноел Мууни това ще е дълъг и сложен процес, но той е оптимист, че ако не в квалификациите за Евро 2024, то в тези за Мондиал 2026 националният тим ще бъде с различно име.

Той смята, че ФИФА и УЕФА не могат да се противопоставят на желанието им, защото историята познава и други промени на името на национален тим.

Последната от тях, която все още не е официализирана е свързана с Турция. Както знаем ООН одобри английското название на страната от "Turkey" да се превърне в "Türkiye", а именно така ще бъде изписван и изговарян националния тим на страната.

Не са малко и другите примери от нашия регион. Най-пресният е с трансформацията на македонците, които от Бивша Югославска Република Македония се превърнаха само в Македония, а днес са Северна Македония.

Немалко бяха трансформациите и в спортно отношение на Сърбия след разпада на Югославия.

Снимка: Getty images