Бившият защитник на Манчестър Юнайтед - Неманя Видич, абдикира от битката за управление на сръбския футбол часове преди Конгреса за избор на нов президент.

Някогашният капитан на "червените дяволи" и националния отбор влезе в битка срещу една от най-големите легенди на местния футбол - Драган Джаич, но в крайна сметка се отказа. Неманя обяви, че никога няма да му бъде позволено да стигне до президентския пост.

41-годишният Видич влезе в битката с революционна кампания и искаше управлението на сръбския футбол да придобие западен модел и да бъде изкоренена дългогодишната корупция.

Срещу себе си обаче той имаше почетния прездидент на Цървена Звезда Джаич, който се смята за фигура с прекалено близки отношения до властта в Сърбия и в частност с президента Александър Вучич.

Освен славата на велик играч, какъвто е бил за Звезда и Югославия през 60-те и 70-те, Джаич е доста спорна личност в годините си като футболен ръководител, а обвиненията към него в корупция не са едно или две.

Той дори бе арестуван и разследван, като очакваше ефективна присъда през 2011-а по дела за финансови измами при трансфери на Цървена Звезда. И по ирония на съдбата, една от тези сделки бе именно на младия Неманя Видич в посока Спартак (Москва).

Джаич обаче получи амнистия от тогавашния президент Томислав Николич, също негов близък приятел.

И тогава, а и до днес, името на великия някогашен нападател е с доста противоречива репутация в Белград - несъмнено легенда като играч, но с немалко петна и спорни моменти в биографията след това.

В писмото, с което Видич се отказва от битката и на практика подарява президентския пост на 76-годишния Джаич се казва:

"За съжаление с при всяка моя крачка към поста ясно ми бе показвано, че няма как да бъда допуснат да оглавя сръбкия фтубол.

Продължавам да вярвам, че пътят за развитие на нашия футбол е в млад екип от професионалисти и тоталното му изчистване от корупция".

През последните седмици срещу кампанията на Видич имаше редица критики от близки до сръбската власт медии. Симпатизантите на бившия играч на Юнайтед, които рядко се изказваха публично, пък често заявяваха, че изборът е обречен заради тежките зависимости в сръбския футбол и подкрепата на централната власт към Джаич.

Поредните драматични футболни избори на Балканите, обвити в скандали и обвинения, подобни на повечето страни на Балканите, предизвикват и немалко аналогии с картинката, която вече над две години наблюдаваме в България. И тук, пак по ирония на съдбата, един съотборник на Видич от дните му в Юнайтед - Димитър Бербатов, опитва да промени статуквото в българския футбол, но не успя на конгрес и влезе в съдебни битки срещу актуалното ръководство.

И у нас, както и в Сърбия, между страните във футбола летят обвинения в какво ли не, при това не от вчера.