Българският пилот Никола Цолов направи огромния скок от картинга към състезателните автомобили, след като бе обявен за пилот на новосъздадения отбор "А14", ръководен лично от двукратния световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо.

Досега 15-годишният българин бе в негов тим в картинга.

Никола започва с картинга на 9, а успехите му не закъсняват.

Печели републиканска титла през 2017-а година, а от 2018-а започва да участва изцяло в международни състезания.

След куп спечелени стартове, вдигане на класовете, съперничества с пилоти, които са с 10 и повече години по-възрастни и опитни от него, младият ни талант продължава да изумява европейските картинг специалисти. Те му дават прякора "Българския лъв".

През новия сезон Цолов ще кара в испанската Формула 4, което бе и голямата му цел след края на миналата година.

"Радвам се, че започвам кариера във Формула сериите и че ми бе даден шанс от "А14 Мениджмънт". За мен е чест да черпя опит лично от легендарния Фернандо Алонсо! Чакам с нетърпение новия сезон! Най-доброто предстои", пише българинът в социалните мрежи.

Освен Цолов, до момента договор с отбора на Алонсо има и британският Формула 3 шампион Клемен Новалак, който ще кара във Формула 2. Отборът има и трето пилотско място, което все още е свободно.

"Нямам търпение да започна работа с толкова големи таланти като тях двамата. Надявам се те да попият от моя опит и да постигнат мечтите си", заяви Алонсо, цитиран от formularapida.net.