Представяме ви Никола Цолов. Той е едва на 14 години, но към момента изглежда като българинът с най-голям потенциал един ден да участва във Формула 1. Никола започва с картинга на 9 години, а успехите му не закъсняват.

Печели републиканска титла през 2017-а година, а от 2018-а започва да участва изцяло в международни състезания. След куп спечелени стартове, вдигане на класовете, съперничества с пилоти, които са с 10 и повече години по-възрастни и опитни от него, младият ни талант продължава да изумява европейските картинг специалисти. Те му дават прякора "Българския лъв". В момента Никола се състезава за отбора по картинг на легендарния пилот от Формула 1 Фернандо Алонсо. 

Срещаме се с пилота на една от големите картинг писти в столицата. Това е неговият свят - личи още от реакцията на първия въпрос за това как се чувства, когато е край трасе. 

Когато съм на пистата искам веднага да се кача и да карам възможно най-много. Това обичам да правя през цялото време, ни споделя младият пилот. 

Всичко, което сподели Никола пред Dir.bg вижте във видеото.

А любовта с моторните спортове е от "пръв поглед", още преди момчето да има навършени 10 години. 

Баща ми ме качи в картинга, а понеже бях много малък трябваше да седна в него, за да ме вози той. Аз само въртях волана. Просто адреналинът беше много. Минаваш завоите с много висока скорост и е много готино да се изпреварваш с някого, да сте един до друг. В началото, когато вдигах категории усещах малко страх, защото картинга става все по-бърз, но сега вече свикнах, разкава Никола.

Трудностите в този спорт са много - дълги тренировки, концентрация и фокус, но всичко си струва, защото отзад стои голямата цел на Никола. А тя е ясна и съвсем точно формулирана, макар и в такава ранна възраст:

Всяка година става все по-трудно, състезавам се срещу далеч по-опитни пилоти и уча много нови неща. В началото правих много грешки, но после нещата се оправят. Мечтата ми е някой ден да стана първият български пилот във Формула 1. 

В момента Цолов е пилот за испанския отбор по картинг на Фернандо Алонсо. Преди да стане част от тима на звездата и двукратен шампион във Формула 1, българинът се среща лично с Алонсо. 

През 2019-а година, декември го срещнах на неговата писта. Направихме няколко сесии да караме заедно. Той ми показа неговата писта, обясни какво трябва да правя и беше много готино. Оттогава ми хареса много отборът и реших да се състезавам при него.

Друга легенда във Формула 1 също демонстрира уважението си към талантливия българин - бразилецът Емерсон Фитипалди. 

Аз се състезавам със сина му , Емо Фитипалди. Карахме заедно на няколко състезания, а после той влезе в отбора и станахме добри приятели. Запознах се с баща му, разказва Никола.

На картинг пистите Никола вижда и други големи имена и свои идоли в спорта. 

Срещал съм няколко пъти пилоти от Формула 1, особено когато ходя да тренирам. Те понякога също идват да се развеселят на картинг пистата и е много готино. Например, Фетел доста пъти е идвал в Италия да кара картинг, също така Льоклер и много Формула пилоти, не само от Формула 1. Сегашният най-любим пилот ми е Фернандо Алонсо. От тези в историята на Формула 1 изобщо някога, Айртон Сена ми е любим.

Голямата цел пред Никола през тази година е да запише добри резултати на предстоящия световен шампионат в Бразилия през декември. Картинг пилотът ни е един от фаворитите в състезанието, а от коментаторската кабина често можете да чуете и прякора му "The Bulgarian Lion", който е изписан и на каската му, която е с цветовете на българското знаме.

Завършваме с въпроса колко време ще има нужда Никола за да осъществи голямата си мечта - да стане първият български пилот във Формула 1. Отговорът е спокоен и премислен:

Надявам се до 5-6 години да се е сбъднала мечтата ми и да съм пилот във Формула 1.

Гледайки мотивацията и резултатите на Никола, след няколко години се надяваме да чуваме все по-често неговото име от подиумите на големите състезания в автомобилния спорт. 

И, разбира се, от пистите на най-елитното състезание в него. Там досега българин не е успявал да пробие.