Марк Маркес е късметлия. Не се печелят с късмет шест световни титли в Moto GP, разбира се. Но какво друго, ако не добър шанс, е да се отървеш без сериозни травми от катастрофа с огромна скорост, след която си излетял на почти 10 метра над земята?

Маркес се завръща този уикенд в състезанието за Гран при в Америка, на пистата в Остин, Тексас.

Той пропусна само един старт след ужасния инцидент в Индонезия, като основните проблеми бяха с очите му.

ПРИПОМНЕТЕ СИ КАТАСТРОФАТА И ВИЖТЕ ВСИЧКО ПРЕДИ ЮБИЛЕЙНИЯ СТАРТ В ТЕКСАС>>>

"Късметлия съм, но признавам, че се уплаших много в Индонезия - каза Марк, широко усмихнат преди старта в Щатите. - Бях близо до това да се завърна в Аржентина миналия уикенд, но лекарите ме спряха. Аз самият изгубих мотивация да рискувам, това също е вярно.

Естествено, не съм в отлична форма след тази пауза. Но ще трябва да опитам всичко и да спечеля. Това е едно от любимите ми трасета."

Нормално да е така - Маркес има 7 победи на тази писта от общо 8 старта, проведени на нея след включването в календара от Moto GP сезона.

Това е и старт №500 в историята на Гран при, откакто компанията "Дорна Спорт" пое контрола и промени изцяло спорта през 1992 г. Затова и този уикенд е обявен за юбилеен, за по-специален... Макар и преди този 30-годишен период да е имало състезания, разбира се.

"Гледах видеа от катастрофата и смятам, че това е най-лошото нещо, което ми се е случвало в кариерата - каза още Маркес. - Но това е минало. Гледам само напред."

Марк не само ще се състезава. Той отново е фаворит да спечели в неделя. Букмейкърите му дават голямо предимство пред втория Хорхе Мартин. А шесткратният първенец остава и начело в залозите за титла в края на годината, въпреки че в момента изостава. След три старта в календара, Маркес е 15-ти с 11 точки. Лидер е Алеш Еспаргаро с 45.