Валентино Роси назова съперника, срещу когото е бил най-надъхан, но и към когото има огромен респект, в своята над 20-годишна славна кариера на пистите на мотоциклетния спорт. Великият Доктор Роси се отказа след края на сезона в Moto GP, вече на 42 години. Той има девет световни титли, 7 от които в кралския клас - 500-кубиковите мотори до 2000-а, Moto GP след това.

Италианецът е имал големи битки на пистата, но една остава паметна за него.

"Биаджи. Това е. Съперничеството с Макс Биаджи винаги ще бъде по-особено. Двама италианци, гума до гума, за титлите. Беше невероятно изживяване. Изпитвам огромен респект към него, а и знам, че е взаимно.

Цялата страна се спираше пред телевизорите в неделя, за да ни гледа.

Имахме големи битки със Стоунър, Лоренсо, а в последния етап от кариерата ми - и с Маркес. Всички те са великолепен спомен, но най-специално си остава противоборството с Макс."

Роси определи е десетте си най-големи победи като стратегия и поведение на пистата, но и като ефект върху битките в съответната година за титлата.

На върха в неговата персонална класация е Гран при на САЩ за 2008 г., когато спечели в луда надпревара с Кейси Стоунър, който бе актуален световен шампион и бе спечелил предходните три старта, с което имаше превес за титлата. Австралиецът водеше дълго, но осем обиколки преди края допусна грешка и излезе от трасето, притискан от Доктора, който не се отказваше.

Победа, дала 25 решаващи в края на сезона точки на Роси.

След нея Вале нарежда победата си в Каталуня през 2009-а, когато изпревари Хорхе Лоренсо в последния завой на заключителната обиколка, за да триумфира.

На трето място се нарежда класиката в Австралия от 2003-а, когато Роси преодоля наказание от 10 секунди, за да изпревари Лорис Капироси и отново да пръска шампанско от подиума.