Успехът в страната на баските сложи край на минисерията от мачове без победа в Лигата - две равенства поред на собствен терен срещу "Валенсия" и "Леванте" бяха повод за притеснение.

Лишен от наказаните Кристиано Роналдо и Марсело, както и контузените Карим Бензема и Тони Кроос, "Реал" даде шанс на младостта и бъдещето си. Левият бранител Тео Ернандес, нападателят Борха Майорал, както и вече утвърдените лидери и в Мадрид, и в националния - Марко Асенсио и Иско, бяха великолепни.

Майорал откри още в 19-ата минута, но домакините изравниха с гол на Кевин в 29-ата. Пак Борхо Майорал проби и центрира остро, за да се стигне до автогол на същия Кевин, 7 минути по-късно.

През второто полувреме Гарет Бейл довърши домакините с изумително попадение. Иско даде дълъг пас от своята половина, а уелсецът пробяга 76 метра, като разви скорост от 35 км/ч в един момент, за да изпревари защитник, който имаше стартова позиция от поне 5-6 метра преднина. Бейл елегантно прехвърли излезлия вратар и довърши работата.

Успехът изравни рекорда на "Сантос" от 1962-63 г., когато бразилският суперотбор вкарва голове в 73 поредни мача. "Реал" сега направи същото и в сряда у дома срещу "Бетис" ще има възможност да счупи великото постижение.

Рекордът на "Сантос" е поставен в серия, в която тимът печели титлата на Бразилия, Копа Либертадорес и Междуконтиненталната купа. Същите отличия, но в европейския им вариант, плюс шампионат на Испания, взе Мадрид в своята серия.

"Сантос" вкара 245 пъти в онзи период, "Реал" дотук има 198 гола в 73-те поредни мача, в които се разписва.

Пеле е автор на 85 от онези попадения за бразилския тим, сега Кристиано Роналдо е забил 49 от тези, които водят "кралете" към рекорда.