Световното първенство по футбол безспорно е най-голямото събитие в този спорт и мястото, на което всяко дете си мечтае да бъде, докато рита по цял ден топката в квартала.

Продължителността на една футболна кариера позволява само 3 или 4 участия на подобен форум, а само четирима играчи са имали щастието да играят по 5 пъти.

Естествено, доста повече са тези, които така и не стъпват на най-голямата футболна сцена, а причините за това са много.

ВИЖТЕ КОИ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА, НЕ ВКУСИЛИ ОТ МАГИЯТА НА МОНДИАЛ>>>

Сред тях обаче има и звезди, дори носители на "Златната топка", които определено заслужаваха да го направят предвид класата си, но нямаха този шанс.

Подбрахме фатална 13-ка от тях, като в нея включихме и най-изявният наш играч, който така и не чу "Мила Родино" на Мондиал - Димитър Бербатов.

Голмайстор №1 на страната ни имаше огромна заслуга за класирането ни на Евро 2004 - последният ни голям форум, но и в трите случая, когато бе част от тима в световни квалификации, Берба и компания заемаха третото място.

Той не успя да достигне до Мондиал, а в издадената си наскоро автобиография призна, че това е едно от големите разочарования в кариерата му.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Извън родната призма, списъкът с играчи пропуснали Мондиал е далеч по-сериозен. Говорим за носители на "Златната топка" и за фигури - икони в света на футбола.

ВИЖТЕ КОИ СА ЗВЕЗДИТЕ ПРОПУСНАЛИ МОНДИАЛ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ >>>

Може би един от най-ярките примери за такъв играч е легендарният Алфредо Ди Стефано. Иконата на Реал (Мадрид) не играе на Световно първенство, макар да носи екипите на 3 различни национални отбора.

Трябва да се вземе предвид, че и тези отбори са Аржентина, Колумбия и Испания, все сериозни имена, които еядко пропускат подобен форум.

Не се класира с Аржентина през 1950-а, след това се проваля и с Колумбия през 1954-а, както и с Испания през 1958-а.

Все пак успява да прати "Ла Роха" на Мондиал през 1962-а, но контузия го вади от състава и Алфредо Ди Стефано така и не изиграва мач на Мондиал.

Алфредо Ди Стефано опитва да стигне до Мондиал с родината си Аржентина, с Колумбия и на два пъти с Испания

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Огледална е съдбата и на звездата на Барселона по това време Ласло Кубала. Син на словак и унгарка, той играе за националните отбори на Чехословакия и Унгария, но впоследствие бяга от комунистическия режим.

Превръща се в огромна легенда за Барса, неслучайно има негова статуя пред "Камп Ноу". Заедно със Пушкаш и Ди Стефано водят атаката на уникален испански национален тим, но подобно на Ди Стефано, Кубала получава травма преди Мондиал 1962 и го пропуска.

В нашата ГАЛЕРИЯ има само един играч, който може да промени съдбата си и това е Гарет Бейл. Той все още е действащ футболист, един от най-добрите в момента, но винаги остава далеч от Мондиал с Уелс. Тази година прави 30, като по всичко личи, че Катар 2022 е последният му шанс.

В класацията ще намерим негови сънародници като Райън Гигс и Иън Ръш, както голямата легенда на Манчестър Юнайтед и Северна Ирландия - Джордж Бест.

Райън Гигс е поредната легенда на Манчестър Юнайтед в нашата класация.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В съдбата на друга легенда на Манчестър Юнайтед - Ерик Кантона, има замесена и огромна българска следа.

Той бележи гола, който уж трябва да прати Франция на Мондиал 1994, но тогава идва сензационният обрат и за наше щастие, Кантона и сънародниците му остават разочаровани.

Ексцентричният му характер и инцидентът с изритания фен на Кристъл Палас пък го оставят извън Мондиалите през 1990-а и 1998-а.

Странният му характер го спря от Мондиал 1990 и 1998, а Емил КОстадинов го лиши от този през 1994-а, макар Кантона да вкара първия гол във вратата ни на "Парк де пренс"

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Носителят на "Златната топка" за 1995-а Джордж Уеа, който в момента е президент на родината си Либерия, пък успява да спре гражданската война с топка в крака преди 18 години. Разтърсваната от скандали страна е на точка от класиране на Мондиала в Япония и Корея, водена от Уеа в предни позиции. 

Домакинска загуба от Гана обаче разбива мечтите на всички, а седмица по-късно, бойните действия се подновяват.

ВИЖТЕ КОИ СА ОСТАНАЛИТЕ ЗВЕЗДИ ПРОПУСНАЛИ МОНДИАЛ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ >>>

Носителят на "Златната топка" за 1995-а Джордж Уеа, който в момента е президент на родината си Либерия, пък успява да спре гражданската война с топка в крака преди 18 години.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos