След 16 дълги години Бостън отново се върна на мястото, с което е свързан чисто исторически. Да, именно на шампионския трон в Националната баскетболна асоциация - благодарение на 4-1 срещу Далас във финалите.

За последно Селтикс спечели титлата през 2008 година, когато успехът бе двойно по-сладък, защото по пътя към трофея "Лари О'Брайън" във финалите бе победен най-големия съперник - Лос Анджелис Лейкърс.

А сега тази 16-годишна пауза отново носи радост на "келтите", като успоредно с това "езерняците", които отпаднаха рано-рано в тазгодишните плейофи, няма как да са доволни. Което носи още добавена стойност към успеха в зелено, с който Бостън вече еднолично е №1 по спечелени титли в историята на НБА. Завоюваната от баскетболистите на Джо Мазула такава бе под №18 в клубната история.

Досега два отбора деляха върха в това подреждане, като предположението ви ще бъде вярно - Селтикс и Лейкърс. Но клубът, обвързан за вечни времена с колоси на играта като Бил Ръсел, Бил Шарман, Ред Ауербах, Лари Бърд, Робърт Париш, Дани Ейндж, Кевин МакХейл и не на последно място - Боб Кузи, вече еднолично е първи по шампионски отличия.

Защо именно Боб Кузи споменаваме последно при изброяването на само малка част от великаните, носили легендарния екип в зелено и бяло? Защото той сред последните мохикани от първия състав на Бостън, наложил хегемония в НБА с шест титли в периода между 1957 и 1963 година.

Снимка: AP/БТА

В момента славният някога пойнт гард е на 95 години, а след един от мачовете, доближили неговия любим Селтикс до титлата, стана хит със следното изказване:

"Вече съм на 95 шибани години и съм с единия крак в гроба. Едвам се движа. Знам, че съм в продълженията на живота си. И всичко вече добива много по-различно и важно значение. А едно от последните неща, които искам да видя, е Бостън да стане шампион за осемнадесети път".

И в крайна сметка, нали точно в това е магията на спорта? Да сбъдва желания и да носи радост.

Отправяйки поглед към миналото малко по-мащабно, Селтикс е един от отборите, които са били династии (разбирайте - печелили са голям брой титли в малък период от време) най-много пъти в Асоциацията.

Само между 1957 и 1969 година завоюваните трофеи са 11 на брой.

После идват два триумфа в рамките на три години в средата на седемдесетте, когато Бостън е шампион през 1974-а и 1976-а.

80-те са ерата на Лари Бърд, който в основата и на трите титли през това десетилетие - 1981-а, 1984-а и 1986-а. За да се стигне до най-дългото чакане, това от 22 години до триумфа с голямото трио на Пол Пиърс, Кевин Гарнет и Рей Алън през 2008-а.

Снимка: AP/БТА

Шестнадесетте години от онази титла до тази сега пък са вторият "най-сух" период за клуба. Но ако попитате феновете на отбора - със сигурност си е заслужавало.

Бостън бе най-добрият отбор в редовния сезон с 64 победи в 82 мача, а после бе неудържим и в плейофите. Срещу името на Селтикс в елиминациите има 19 двубоя, а 16 от тях са все спечелени.

Разбира се, на дневен ред ще изскочи и вечната дискусия, че Източната конференция не е толкова конкурентоспособна колкото Западната, но в края на краищата - шампион става отбора, който от 101 изиграни мача в рамките на цял един сезон е спечелил 80.

Треньорът Джо Мазула, който в дебюта си начело на клуба през миналия сезон, го изведе до финалите на Изток, сега направи и следващата крачка, като вече името му е записано завинаги в клубната история. Бившият наставник Брад Стивънс, който пък в момента е генерален мениджър на клуба, се превърна в архитект на успеха далеч от крайната линия, от чисто трансферна гледна точка.

Снимка: AP/БТА

Към обичайните заподозрени Джейлън Браун ("Най-полезен играч" на финалите) и Джейсън Тейтъм, дуо, несъмнено показало таланта си през годините, но все без този голям успех, бяха добавени липсващи частици.

Като Кристапс Порзингис, Джрю Холидей (една от ключовите фигури както сега, така и при шампионския триумф на Милуоки през 2021 година) и Дерик Уайт (пристигнал през 2022-а). Ветеранът Ал Хорфърд най-сетне стана шампион, на 38-годишна възраст и вече заяви, че не мисли за спиране, след като трябваше да чака 186 плейофни мача, за да спечели шампионското звание. Най-дългата подобна серия в историята.

Само часове след триумфа Селтикс бе посочен като фаворит №1 за шампионската титла и през следващия сезон, колкото и рано да е за подобни прогнози.

Определено има защо.

Снимка: Getty Images