Една от най-големите футболни звезди на 80-те години - легендарният нападател на Сборная на СССР и Динамо (Киев) Игор Беланов се включи в редовете на териториалната отбрана на Украйна срещу руските нашественици.

През 1986 г. той спечели най-високото футболно отличие в Европа "Златната топка" на "Франс Футбол".

Тогава нападателят направи истински фурор. На световното първенство в Мексико с екипа на Съветския съюз набута хеттрик във вратата на Белгия, а с клубния си отбор Динамо (Киев) спечели Купата на носителите на купи в Европа и първенството на СССР.

Нападателят бе истинско страшилище за съперниковите футболисти, но в тези размирни времена е решил да замени "Златната топка" с автомат Калашников.

Беланов, който вече е на 61 години, си пусна снимка от окопите на украинската съпротива. Не е ясно доколко той ще е боеспособен, но кадърът определено ще послужи за допълнителна мотивация на украинската армия.

Легендата е близък приятел на Христо Стоичков и бе в България за бенефиса на Камата през 2016 година.

Както е ясно, за Украйна в момента се сражават десетки настоящи и бивши звезди на спорта.

Сред тях са шампионите по бокс Виталий и Владимир Кличко, както и действащият шампион в свръхтежка категория Олександър Усик, който временно се оттегли, за да се подготви за реванша за поясите срещу Антъни Джошуа.

Същото важи за Василий Ломаченко, който е шампион по бокс на две олимпиади, както и за много биатлонисти, тенисисти и футболисти.

Embed from Getty Images