Това ще е боксовият мач на годината, несъмнено. Рекордите са твърде много, любопитните неща - също. Впечатляващите новини за интереса от целия свят, както и една тема, за която никой не искаше да се повдига точно около зрелището днес, но се оказа неизбежно...

Тайсън Фюри се изправя срещу Дилиън Уайт в мач, в който ще брани поясите си във версия WBC и The Ring в тежката категория. Ще гледаме цялото шоу по MAX Sport 2 HD, а видеопромото на мача плюс пълната карта на галавечерта преди него можете да видите ТУК.

Срещата ще започне най-късно 10 минути след полунощ, след като излизането на ринга на двамата асове трябва да е не след 23,45 ч наше време.

Арената е "Уембли", а 94-те хиляди продадени билета са следвоенен рекорд за лудата по бокс Великобритания. Интересът е изключителен, двамата са много популярни в страната, а Уайт даже е от махалата. Роден и израснал в Брикстън, но в последните години живеещ и трениращ недалеч от района на националния стадион на англичаните.

Embed from Getty Images

Фюри е космополит, харесван и следван в целия свят, особено след великите му победи "в тила на врага". През 2015-а не се уплаши да иде и да бие Владимир Кличко на негова територия, в Германия. После пътува и покори Америка, за да победи 2 пъти в култова трилогия Дионте Уайлдър (третата среща бе спорно реми).

И затова днес в САЩ се случва нещо, което не се помни от ерата на Мохамед Али, с изключение за блокбъстъра Тайсън - Холифийлд през 90-те. Киносалони в страната ще предават мача директно, въпреки, че часът не е никак удобен за американците. Купуваш си билет, сякаш за филм, за да гледаш Фюри срещу Уайт. Ето толкова е популярен Циганския крал зад Океана.

Рекордите не спират само с публиката. Бяха гарантирани изумителните 41 милиона долара чист награден фонд за двамата - най-голям в тежката категория. Фюри прибира 33, а Уайт - осем. Това не успя да постигне дори Антъни Джошуа на върха на своята популярност.

33-годишният Фюри е категоричен, че това е последният му бой. Ако се откаже наистина, няма по-добро място да сложи край на великолепната му кариера от "Уембли".

Embed from Getty Images

Той има 32 професионални мача, спечелил е 31 и има едно реми. Остава непобеден и ще е такъв, ако довечера пак вдигне победно ръце.

34-годишният Уайт е с 30 боя зад гърба му, победи в 28 и загуби два - от Антъни Джошуа и Александър Поветкин. И двата - с нокаут.

Та, за "темата табу", която изплува около боя. Нежелана, но не може да бъде избегната. Като пъпка на лицето, която опитваш да прикриеш, както се изрази британският "Гардиън".

Седмица преди шоуто в Щатите гръмна новината, че няколко от членовете на гангстерския клан Кинаан са обявени за национално издирване, а един е задържан. Фирмата MTK Global, която е в основата на някои от най-големите боксови мачове в последните две десетилетия, обяви, че закрива дейността си в края на месец май. Тя е свързвана и с организацията на този мач, въпреки че на Фюри се наложи няколко пъти да отрича.

Каква е историята на MTK Global?

Тя е основана от Даниел Кинаан, който има издадени присъди във Великобритания, но се укрива от години из Дубай, Щатите, Южна Америка... Той е близък приятел на Фюри, а реномето му е просто на гангстер. Мрежата му бе толкова силна през годините, че се говори как през MTK Global е взимал проценти от практически всеки голям боксов мач на новия век. "Боксовата мафия", както бе наречен от британските медии.

В спорта хората отказват да говорят по темата заради страх, а репутацията на Кинаан си го е заслужила.

"Не мога да спра Даниел да харчи парите си за каквото поиска, нито пък да прави бизнес както намери за добре - обясни пак на пресконференцията си преди мача Фюри. - Да, познаваме се. Да, работили сме заедно, например по мача с Кличко. Не крия това, но това не ме прави престъпник. За срещата с Уайт той няма никакво участие. Нула. Няма следа от мистър Кинаан тук, не търсете сензации."

Изданията на Острова не са убедени, но темата бе подмината от абсолютно всеки друг замесен в големия мач. Само цапнатият в устата и напълно откровен Цигански крал си позволи да изрече името, считано за "табу" в бокса.

И въпреки тази сянка, шоуто си е шоу. А то е на "Уембли" довечера, светът го очаква, а ние у нас, за щастие, ще можем да го гледаме без да се налага да преравяме интернет за нелегални, полулегални или легални, но скъпоплатени стриймове.

След 21 часа, MAX Sport 2 HD. Гледайте галавечерта, която ще завърши с кулминацията на деня, а може би и на годината в бокса:

Тайсън Фюри срещу Дилиън Уайт.

Embed from Getty Images