Макс Верстапен спечели Гран при на Канада рутинно, с което записа победа №41 във Формула 1. И с това се нареди до великия Айртон Сена по този показател. Впечатляващо, защото говорим за пилот само на 25 години, който тепърва има пред себе си цялото време на света в този спорт. Очевидно - по неговите върхове.

Сена спечели своите 41 успеха в Гран при в рамките на 8 сезона.

Първият бе в Португалия през 1985-а, а последният - в Австралия през 1993-а. Бразилският мит загина на 34 години през 1994-а. Не го спряха съперниците, а съдбата. Но самият факт, че Айртон за първи път пресече финалната линия като победител във Формула 1 на 25, на колкото е сега Макс, е показателен за това какъв потенциал има пред себе си нидерландецът. Той взе своите 41 победи също в рамките на 8 сезона, но осмият още не е завършил.

Неговият отбор "Ред Бул" е без конкуренция и нещата през 2023-а изглеждат напълно ясни. Това означава още няколко лесни победи за Верстапен, както и вече практически сигурна световна титла №3. Сена има общи три в цялата си бляскава кариера. Далеч напред с по 7 са Люис Хамилтън и Михаел Шумахер (двамата на снимката долу). Несъмнено, това ще е най-голямата му цел.

Снимка: Getty Images

Какво още може да постигне пилотът от Нидерландия? С кого се надпреварва в отделните вечни ранглисти на състезанието с най-много фенове от всички автомобилни спортове?

Люис Хамилтън има най-много победи в Гран при - 103.

Британецът още е на пистата и е пряк конкурент, което означава, че тепърва може да добави още към тези удивителни 103 триумфа. Но пък ако Макс печели с такива темпове - 10 и 15 победи в последните два сезона, 6 от 8 старта през този, кой знае... Още 6-7 сезона, и Хамилтън може да бъде достигнат. Въпреки че е трудно да повярваме, че такава доминация на болидите на "Ред Бул" ще се запази. Все пак, това постижение за момента изглежда далечно на Верстапен.

Втори във вечната ранглиста е Михаел Шумахер с 91, следват Себастиан Фетел с 53 и Ален Прост (на основната снимка със Сена) с 51. След тях са Верстапен и Сена с по 41.

Тези двамата, при развоя на този сезон, изглежда ще бъдат надминати от Макс съвсем скоро - може би още до средата на идната година.

Снимка: Getty images

Единствен Фернандо Алонсо (горе) изглежда като някаква заплаха да задмине Верстапен при драстична и драматична промяна в съотношението на силите. Пилотът на "Астън Мартин" е с 32 победи, а и днес продължава да е на пистата (и бе втори в неделя в Канада). Единственият друг ас с двуцифрен брой победи, който в момента се състезава, е Валтери Ботас (10 победи за Гран при).

Има няколко рекорда, които за момента изглеждат също доста далеч. Има и други, които вече принадлежат на Макс, въпреки че е толкова млад.

Извоюваните пол позишъни на Хамилтън - невероятно, но също 103, му дават първото място и в тази категория. Шумахер има 68, Сена е с 65, Фетел (долу) с 57 и други. Засега Верстапен е с 25, което му отрежда 11-а позиция в тази класация.„

Снимка: Getty images

Нидерландецът е записал 171 старта във Формула 1, което е далеч от рекорда на Алонсо - 366, но без крайна точка все още. Фернандо, както и Макс, ще продължат да добавят в тази графа.

Но пък, забележително, актуалният първенец вече има няколко върхови постижения в кариерата си, а тя е далеч от края си.

Верстапен държи рекорда за най-млад пилот, стартирал изобщо в Гран при на Ф1: На 17 години и 166 дни. Както и за най-млад, спечелил състезание: 18 години и 228 дни.

Макс е и №1 по спечелени стартове за сезон - 15 от 22 през миналия. Като число това е най-голямото, но не и като процент от общия брой състезания в календара. За 2022-ра той е 68.18%, докато Себастиян Фетел през 2013-а с неговите 13 от 19 победи трупа 68.42%. Да не говорим, че Михаел Шумахер има 13 от 18 през 2004-а (72.22%).

Извън това сравнение трябва да останат Алберто Аскари, спечелил 6 от 8 старта през сезон 1952 г., Хуан Мануел Фанджо с 6 от 9 (1954) и Джим Кларк (7 от 10, 1963-а).

Очевидно е, че голямата цел е рекордът по титли.

След няколко месеца Верстапен би следвало да има три. Остават още 4 до Хамилтън и Шумахер, при това, ако британецът не спечели още, защото не е тръгнал да се отказва. Но можем да се обзаложим без голям риск, че ако Макс стане №1 във вечната ранглиста по световни шампионски звания, ще бие поне още 2-3 от гореизброените постижения, които сега изглеждат далечни.

Снимка: Getty images