Вероятно всеки от вас, който е гледал великата лента на Куентин Тарантино "Криминале" (Pulp Fiction) няма как да не е харесал онзи несравним тип Вълка, изигран от Харви Кайтел. Не, че в този филм няма поне още дузина типажи, които веднага се превърнаха в култ. Та, онзи Вълк се появяваше при екстремни ситуaции и "разрешаваше проблеми". Като например да почисти кола, изцапана ужасно с кръв, с мъртво тяло в нея, а след това да направи така, че колата да изчезне. Заличител - на следи, на случки.

Решавач на проблеми и сложни казуси.

В последните дни във футбола се говори много за същия тип хора, които вече са задължителни в най-големите клубове. Наемат един, после той си организира цял екип. Те са хората, които трябва да са насреща в 24 часа от денонощието, в седем дни от седмицата, за да се чувстват играчите напълно не застрашени от каквото и да е.

Конкретният повод бе, че в показанията на бразилеца Антъни от Манчестър Юнайтед, обвинен, че е нанесъл побой на поне три различни жени в различни ситуации, едно име се повтаря за отделните инциденти. Даниеле Бертоли. Това е първият номер, набран от футболиста след случките. Габриела Кавалин, обвинителка по случая, която е атакувана в хотел в Манчестър от крилото, също споменава за него - той е дошъл, погрижил се е да я закарат в болница и е бил наоколо през цялата нощ, за да е сигурен, че е добре.

Кой е този Даниеле Бертоли?

Той е с официална позиция "senior player welfare officer" (служител, отговарящ за доброто благосъстояние на играчите в първия отбор - буквален превод) в Манчестър Юнайтед. За минути е организирал преглед в местна болница, въпреки че е минавало полунощ. Повикал е и още един служител на клуба, който пък е с титлата "player liaison officer" (служител за връзка с играчите), който засега е наназован. В Юнайтед има отдел с петима, които носят тази титла. Тези двамата са работили цяла нощ "по случая", повикани по нощите от Антъни.

Преди време, в интервю за времето си в Тотнъм, а после и в Юнайтед, Димитър Бербатов бе споменал за такъв човек. Той се грижил за плащането на глобите за паркиране, организирал детайлите при някоя катастрофа и ударен автомобил, или ако имаш нужда от нещо - да бъде взет близък от летището, проблем с жилището и всичко останало.

Но историята на тези хора, които правят абсолютно всичко за играчите, е далеч не толкова невинна. Въпреки че изначално, идеята на Футболната асоциация на Англия е точно такава и тя задължава клубовете в началото на този век да имат поне един welfare officer.

Но - забележете. За академиите и за юношеските отбори. Не за първия тим. Идеята е ясна. Ако се случи дете да бъде обиждано и да изпадне в психологическа дупка, или ако треньор подходи твърде агресивно към някой млад играч, при проблем с родители - този човек трябва да е насреща, за да помогне. Най-вече на футболиста, който е в крехка възраст не само като брой години.

И до днес тази професия във футбола в Англия си я има официално - даже има курсове към ФА, които да изкараш и да започнеш кариера като такъв. Но само на ниво деца и юноши.

Постепенно обаче, с появата на мултимилионните футболисти, които идват в клуба с цял антураж агенти и съветници, имат един куп изисквания и са "ценен актив", нуждата от хора, които да се грижат за всичко около играчите става твърде голяма.

Днес особено грандовете на европейския футбол имат цели отдели, като някъде хората са титулувани на щат под името welfare officer, другаде - player liaison officer. Вторите са си специалисти по решаване на проблеми. За това курсове няма, камо ли пък към Футболната асоциация. По-скоро са хора с минало, свързано с частни дететктивски агенции, или просто добре ориентирани типове, задължително познаващи отлично града и региона.

Преди време ESPN намери един такъв и той разказа "от кухнята" какво точно е ежедневието му. Поводът бе случилото се с Мейсън Гринууд (пак звезда на Юнайтед) преди две години. Ако обърнете внимание на снимките от влизането на нападателя в съда в началото на 2021 г., той е придружаван от трима едни мъжаги и една дама (основната снимка горе).

Тя е адвокатът му, а те са бащата, както и двама служители на Юнайтед от споменатия контингент. Там са, за да няма проблеми с папараците, да не посегне или да не каже някоя глупост играчът, да не избухне таткото... Да се погрижат да няма уронващи репутацията на футболиста и клуба случки (освен онези, които вече са непоправими, в този казус).

Та, въпросният player liaison officer, от неназован клуб във Висшата лига, разкри пред ESPN:

"Веднъж телефонът ми звънна на 1 януари сутринта. Беше рано, бях у дома със семейството ми. Беше един от играчите. Бе доста разтревожен, имал проблем с колата. Веднага запалих моята и отидох. Не му работеха чистачките, а валеше... Оправих нещата за 10 минути. Дребна работа.

Но това е, което правим ние - от такъв проблем, до обаждане от нощен бар в 3 ч сутринта - ние трябва да сме на линия. Нашата работа е проблемите да не стигат до офисите на клуба и до мениджъра. Решаваме ги бързо, без да има камери и фотоопарати наоколо. Познавам всички управители на заведения в радиус от поне 20 километра. Знам кой откъде ми звъни, че някой играч има проблем, и се отзовавам веднага."

В интересния разказ има и още детайли. С пристигането на нов играч в клуба се започва. Фирма, която да пренесе багажа в новия апартамент или къща - няма проблем. Организиране на престоя до нанасянето в хотелски стаи - никакъв проблем. Инсталиране на телефона на играча на приложения, които му трябват в града. Даване на списък с телефони, които му трябват, на хора от клуба - всичко това в първите часове и дни е задължение на "зачисления" служител от отдела. Но това е лесната част.

Трудната е с решаване на проблеми. Истински проблеми.

"Случвало се е. Играчите принципно ни приемат като част от отбора и ни имат доверие. Но и те са хора, забъркват се в проблеми, а понякога това става и не по тяхна вина. Известни са, немалко хора искат да им причинят проблеми, за да станат известни покрай тях. Съветвам ги кои места са подходящи за тях и семействата им, кои - да избягват.

Когато се случи все пак нещо, аз съм на мястото първи. Трябва да направя така, че щетите да бъдат минимални, а ако няма видеа от мобилни телефони, повикани репортери и полиция, това е идеалният вариант. Но съм длъжен на следващия ден да почукам на вратата на мениджъра и той да знае. Може да съм "човек на играчите", но те са наясно, че това е част от работата ми."

Испанските медии разказват легендарни истории за Галактическия Реал от началото на века и "тайните агенти", прикачени към суперзвездите от Флорентино Перес. Пример - Феномена Роналдо организира парти в мадридски клуб, знае се, че ще идат Роберто Карлуш, Елгера, Редондо, Бекъм... Ако резервацията е за 22 часа, хората от клуба са там час по-рано, а запазените сепарета или цели помещения са на други имена. Никакъв начин, по който някой репортер да знае, да заснеме, да напише. По възможност - и без външни хора на партито на звездите.

Ето това са тези типове, които днес, особено в Англия, са задължителна и важна част от клубовете. Да, те не могат да спрат случващото се в домовете на играчите - както бе с Гринууд или Антъни (на снимката най-долу). Но опитват да "заличат" колкото е възможно повече от следите, да ограничат щетите и да предпазят играча, а най-важно - клуба.

Снимка: Getty Images

Показателно е, че обвиненият в дузини изнасилвания Бенжамен Менди от Манчестър Сити отиде на първото изслушване пред съда в Манчестър с двама от "заличителите" на клуба (горе). След това, когато вече знаеха подробности от обвинението, очевидно босовете на Сити го изоставиха. На следващите заседания отиваше само с адвокат и близък от семейството. Нямаше ги мъжагите, заставащи като щит пред папараците, помагащи ванът да паркира максимално близо до вратата, за да няма много снимки и никаква възможност за въпроси и изявления.

Клубът е най-важен и приоритетен, въпреки че пряката работа на тези хора са играчите. Това е градацията при "кризисни ситуации".

"Обикновено от 10 играчи, може да има проблеми най-много с един - твърди запазилият анонимност източник пред ESPN във въпросния разговор. - И не е трудно бързо да отличиш кой ще е. Най-често това са по-младите момчета, които идват в града и отбора в етап, в който още нямат семейство. А са придружавани от една група приятели около себе си. Идеална мишена за местни недоброжелатели още при първото им посещение в някой нощен клуб или заведение.

Длъжен съм да проведа превантивни разговори с тях, но не винаги помага."

А ако не помогне, идват обажданията посред нощ. Семейството на самия служител - на този "заличител", знае с какво се занимава и трябва да е готово за такива изпитания. Част от работата са. Всъщност - най-трудната и важна част.

Някои играчи ги наричат "шпиони" и нямат положително отношение към тях. Други - "приятели" и сътрудници. В повечето клубове са приети добре, защото винаги са на разположение. Но знаеш, че загазиш ли, цялата информация ще стигне до шефовете. Защото това също е част от работата - прототипите на Вълка са те измъкнали от ситуацията, но са длъжни да я докладват "по-горе". И ще си носиш последствията.

И това пак е по-добрият вариант, от това да четеш с кафето на другата сутрин във всички вестници пред кой нощен бар си се замесил в скандал. И да се видиш на папарашките снимки.

Getty Images