Футболният Мондиал е най-невероятният спортен форум по много причини, а една от тях е, че съдбата на замесени отбори се променя с всеки мач. Всъщност - с всеки ден, а понякога дори и на всяка минута, както се убедихме след вчерашните драми.

Докато един турнир не е завършил, нямаш особено много време да правиш големи заключения или да изпадаш в крайни измерения на еуфория, или разочарование.

Видяхме го с не един примери в групите С и D, в които няколко отбора преминаха през краткия път от върха до дъното или обратно, при това само в рамките на осем дни.

Ако в първия момент не се сещате какво се случи миналия вторник, ще ви припомним. Тогава денят в Катар започна с първата голяма "бомба" - Саудитска Арабия победи Аржетнина на Лионел Меси с 2:1 и със сигурност разтресе света на футбола. Без съмнение мач за историята - изненада, която се нареди сред най-големите на Мондиали изобщо, а реакциите бяха гръмовни.

Аржетнина и Меси бяха осмивани, критикувани, разкъсвани и дори отписвани. Нима вторият фаворит на букмейкърите имаше право да загуби откриващия си мач?

Ето ни и дни по-късно. Аржентина и Меси са на осминафинал, при това с първо място в групата. Точно там, където всеки очакваше да ги види.

Снимка: Getty images

Да, това не се случи с девет точки, но нима някой ще помни актива на "гаучосите", ако след 17 дни те са на големия финал. Никой в Буенос Айрес дори няма да се сеща за резултата от мача срещу Саудитска Арабия, защото той дори и днес вече няма никакво значение.

Да погледнем и саудитците, които имаха пълното право да изживеят своя паметен футболен миг миналия вторник. Заслужиха си успеха, играха невероятно и всеки фен им се възхити. Те бяха световен шлагер и сензация.

Чисто спортно-технически няма защо да упрекнем този тим, който обаче днес се срещна с действителността, която всъщност всички предвиждаха преди турнира. Саудитска Арабия е на последното място в своята група, топлен единствено от приятния спомен за трите точки срещу Меси и компания.

А да се върнем на събития отпреди няколко дни, когато крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд обяви деня след победата над Аржетнина за почивен. Обещания за луксозни марки автомобили и земя на играчите, които постепенно поизчезнаха, когато саудитците загубиха с 0:2 от Полша и сякаш тогава осъзнаха, че една победа, била тя над Аржентина, сама по себе си не ти върши работа. Защото това е турнир.

Вчера Саудитска Арабия загуби с 1:2 от Мексико и срещна бруталната реалност. А тя е, че преди да си свършил работата си докрай, може би не трябва да подаряваш коли и да обявяваш национални празници. Днес в Рияд няма нищо за празнуване, а по последни данни 300-те хиляди саудитци, пристигнали в съседен Катар за елиминациите, ще трябва да се приберат у дома.

Популярен тренд сред тях се превърна да питат иронично "Къде е Меси?". Може би днес всеки аржентински фен би попитал: "Къде е Саудитска Арабия"? Защото за Лео е ясно - той е на осминафинал.

Снимка: Getty images

Пренасяме се и в група D, в която миналия вторник завърши с мача между Франция и Австралия. Победа с 4:1 за световните шампиони бе резултат, който сме сигурни, че не е изненадал никого по света. Резонно, рутинно и най-вече заслужено, а след получилият се резултат "Yahoo Australia" написа: "Ужасни сцени, дано всичко свърши по-бързо".

Неприятните новини за автора на това заглавие са, че мъката му ще се удължи поне до неделя, когато Австралия, напук на всички очаквания, ще е част от осминафиналите. При това с мач срещу Аржентина.

Двата тима, които миналият вторник бяха разкъсвани и едва ли не отписвани, днес са осминафиналисти с по 6 точки в актива си. Тази Австралия, която всички зачеркнаха след 1:4 на старта, а и на която не даваха шанс преди турнира, днес има победи над Тунис и Дания. И гледа напред към втория елиминационен мач в своята история.

Първият такъв случай бе през 2006-а, когато на осминафинал загуби от бъдещия световен шампион Италия след спорна дузпа в последната 95-а минута.

Снимка: Getty Images

Няма как да не споменем и световния шампион Франция. "Петлите" впечатлиха с игра и победи в първите си два мача, но вчера си навлякоха гнева на много фенове заради подхода си към двубоя срещу Тунис. Мнозина го нарекоха подигравка с Мондиала, а любители на конспираците пък заподозряха тъмни замисли и опит за помощ към бивша колония.

Къде е истината, къде - фантазията...  Но е факт, че Франция не подходи сериозно към мача. 9 промени в стартовия състав, безлична и на моменти незаинтересована игра, която доведе до загуба с 0:1 от тунизийците. Резултат, който можеше да прати "орлите" в следващата фаза, ако Австралия и Дания бяха завършили наравно по същото време. Тогава, повярвайте, конспирациите около мача щяха да са още по-силни.

Снимка: Getty images

Но най-същественото е, че емоциите на Мондиала се люшкат и само за дни цели нации изпадат от едната крайност в другата. И цели отбори. Историята ни е научила, че е така, но все забравяме тези уроци в стихията на момента.

Саудитите бият Аржентина и стават "велики", "сензационни" и изчисляваме докъде ще стигнат... Меси пада в първия мач и е "свален на земята". Забравяме, че нашата история от САЩ 1994 също тръгна с едно конфузно 0:3 от Нигерия. И завърши на полуфинал. А след първия мач българските играчи бяха сринати от критики и осмивани дори тук, у дома.

Или пък тази на Испания от 2010-а с поражението от Швейцария на старта и после - титла.

Кой знае какво още ни чака като обрати и страсти в Катар. Това е Мондиалът по футбол. Там нищо никога не бива да бъде смятано за сигурно.