Мондиалът в Катар ни поднесе първата шокираща изненада, която ще отекне в историята и като една от най-големите, случвала се някога на Световно първенство.

Това бе от онези мачове, които сякаш бяха последното място, където шокът може да се случи. Мачът, който трябваше тихо и рутинно да отбележи старта на третия ден от Мондиала.

Но нещата не се развиха по план, Саудитска Арабия победи Аржентина с 2:1. Сломи състав с Лионел Меси с капитанската лента, аржентинският състав, който не бе губил от 36 мача насам и бе на прага на световен рекорд. Това е аржентинският състав, който букмейкърите наредиха като втори фаворит за титлата.

А Саудитска Арабия влезе в Мондиала като отборът, който букмейкърите пратиха на последното 32-о място, едва ли не го заклеймиха като най-слабият. Отбор, който не бе вкарвал повече от един гол в последните си 19 мача и отбор, който е съставен от играчи, изцяло състезаващи се в местния шампионат, тотално скрити за нас европейски фенове, а имената им бяха пълна енигма.

Представени така фактите, изходът на срещата изглеждаше ясен. Едва ли някой вярваше сензацията да се случи точно тук и точно в този мач, но Меси и Аржентина се сгромолясаха.

Още 99 пъти тези два тима да играят един срещу друг, 99 пъти аржентинците ще спечелят безпроблемно, но в най-важния миг това не се случи, което ни кара да кажем само едно - Ето това прави най-великият футболен форум.

Може би само на тази сцена, пред погледите на целия свят този обрат бе възможен. Само на Мондиал, Саудитска Арабия можеше да вкара два страхотни гола в рамките на четири минути и да накара всеки футболен фен по света да притаи дъх.

Снимка: Getty images

Независимо дали някой е подкрепял Аржентина, дали друг от конкурентите на "гаучосите" или просто неутрално е наблюдавал двубоя, със сигурност не е останал безразличен към случилото се.

Мондиалът е сцената на чудесата, сцената на футболния романс, който ражда легенди и истории, които години по-късно си припомняме с усмивка.

Днешната история на Саудитска Арабия бе именно една от тях.

Снимка: Getty images

Отбор, който макар и редовен участник на големи форуми, едва ли някога е предизвикал особена тръпа у някого, което е и разбираемо.

Но днес 11 "соколи", както е прякорът на гордите саудитци, излязоха и сякаш животът им зависеше от това, удържаха Меси и обърканите му съотборници.

Нищо не предвещаваше подобен развой през първата част. Лионел Меси рано откри резултата, "гаучосите" вкара нови три гола, които ВАР отмени заради засади. През тези 45 минути саудитците рядко атакуваха, а хазартно чакаха опонента с висока линия на отбраната си.

Като залог на "черно" и "червено" на рулетката, те просто се надяваха, че всеки пас ще хваща аржентински нападател в засада и това сработи в 7 случая. Но нищо в този миг не предвещаваше, че може да се случи каквато и да е сензация.

Футболът обаче ни показа романтичната страна, защото 7 минути след началото на втората част, резултатът вече бе 2:1 за Саудитска Арабия, а шокът бе пълен.

Снимка: Getty images

Един объркан аржентински тим така и не успя да се отърси от шока, а това не бе подпомогнато и от готовите да бранят победата с живота си "соколи".

Мохамед Ал-Бурайк дори го направи с главата си, когато в 98-ата минута я сложи пред връхлитащия си вратар. Бранителят бе нокаутиран, падна целия окървавен, но каузата бе постигната - Саудитска Арабия победи.

Сърцатият начин, по който всеки саудитски играч скачаше на шпагат, а след това триумфираше при всяка отнета топка сякаш е вкарал гол. Себераздаването, слагането на телата пред всеки изстрел, пас и изобщо опитите да се спре Аржентина с всички средства. Това са нещата, които очакваме да видим на Мондиал.

Арабска приказка, която можеше да се случи само на една сцена - Световното първенство, което продължава да е все така велико.