Под вълнообразния дървен покрив на новия център за водни спортове в Париж, архитектката Лоре Мерио се надяваше да направи новаторска сграда с ниски въглеродни емисии.

Идеята е съоръжението да донесе спокойствие на кръстовището от магистрали в близост до "Стад дьо Франс" в парижкото предградие Сен Дени.

"Тук не става дума само за техническа иновация, а за едно по-приятно и по-зелено пространство за ежедневния живот на хората след Игрите", споделя тя.

Организаторите на започващата в края на юли Олимпиада се тупат в гърдите, че това ще са "най-зелените Игри". Постигат го чрез намаляване на въглеродните емисии наполовина спрямо Олимпиадите в Лондон (2012) и Рио (2016). Или казано в цифри - от 3,5 милиона тона до около 1,75 милиона.

В Париж преимуществено ще се използват вече съществуващи стадиони, вместо да се правят гигантски олимпийски строежи. Шкафчетата на спортистите ще са от рециклирани перца за бадминтон, а чиниите за хранене са без лого, за да се използват и след Игрите. Като цяло олимпийският комитет на Париж създава прецедент с едничък призив - по-изчистени глобални спортни събития.

Снимка: AP/БТА

Въпреки това анализаторите в екологията предупреждават, че такива планетарни форуми трябва да отпаднат или променят, ако ще се постигат "зелените" цели за 2050 година. Според тях такива мероприятия могат да са разпръснати на различни места по света, вместо сегашния модел с милиони зрители летящи до един град.

ай-важното решение, което взехме, е да не строим", категорична е Джорджина Гренон, която е директор по екологичните въпроси за Олимпиадата в Париж.

И наистина разликата с Игрите в Рио, Лондон и Токио е налице. Сега 95% от съоръженията, които ще се използват, са съществуващи или временни структури. Единствените новопостроени обекти са вече споменатият плувен център и олимпийското село в департамента Сен Сен Дени, северно от Париж.

Снимка: Getty Images

"Второто най-важно решение беше тези места да се изградят с ниско съдържание на въглерод", добавя Гренон, имайки предвид строеж от дърво до бетон, при което отпадъците се транспортират с баржа по река Сена, вместо с камион.

Тя добавя, че Париж е настоял доколкото е възможно в бъдеще да се промени начинът на провеждането на такива събития. Като пример дава свързването на спортните обекти с електрическата мрежа, вместо с дизелови генератори, каквито обикновено се използват в такива случаи. Според нея ако Игрите със своя мащаб могат да дадат такъв позитивен пример, то и по-малките спортни и културни събития ще го последват.

За разлика от предишните Олимпийски игри, в които въглеродните нива се изчисляваха в края, Париж сумира емисиите преди всяка стъпка.

Снимка: Getty Images

В олимпийското село апартаментите на спортистите ще бъдат превърнати в домове, като поне една трета от тях ще са предназначени за обществени жилища. Мястото е замислено за следващите десетилетия като нисковъглероден квартал, особено в контекста на повишаващите се температури.

Селото включва собствен мини център за пречистване на водата. Тя ще се събира отпадъчните води, за да може да ги използва в градините. Има и експериментална сграда, която ще използва пречистена дъждовна вода в тоалетните. Може да звучи странно, но тази вода е предназначена да отделя урината от фекалиите, за да може те да се използват за наторяване.

"Гледаме на това като на стъпка, а не като на окончателен модел. Просто нов начин за изграждане на утрешния ден. Факт е, че го направихме в рамките на бюджета и навреме. Това са сгради, чието замисляне щеше да отнеме шест години за изграждане. Ние го направихме за четири", хвали се Антоан Дю Суиш, директор в Solideo, организацията, която предоставя инфраструктурата за Игрите.

Снимка: Getty Images

Другият ключов въпрос за големия форум е охладителната система в олимпийското село. То е построено така, че да няма климатици. На Игрите в Токио например имаше такива във всяка стая. В Париж е изградена ефективна изолация и сенници, както и подова водопроводна инсталация. Тя е свързана с местна геотермална централа и черпи студена вода от почвата през лятото, както и топлина от още по-дълбокия слой през зимата.

Някои делегации като например САЩ все пак предупреждават, че може да вземат преносими климатици или вентилатори заради рекордно горещите лета в Париж през последните години.

Темата с въглеродните емисии отдавна е и политическа. Кметицата Ан Идалго я направи част от своите приоритети и дори призова петролната компания Total да не спонсорира Игрите. И все пак остават съмнения за ограничаването на емисиите и тяхното обективно измерване. Това е заради мащабът на това спортно събитие. Зрители от цял свят летят до Париж и дори и някои приближени отбори, като тези на Великобритания, Нидерландия, Белгия и Швейцария да пътуват с влак, има твърде много фенове, които ще летят от далечни места. Например от САЩ и Китай - нации, които традиционно са сред лидерите по медали.

Снимка: Getty Images

Мениджърът на консултантската компания по климата Carbone 4 Сезар Дюгаст призовава да се преосмислят моделите за провеждане на глобални събития в спорта.

"Организаторите в Париж са положили някои похвални усилия за намаляване на въглеродните емисии в рамките на историческия модел за провеждане на Олимпиада. Истинският въпрос обаче е дали този модел е съвместим с ограниченията по климатичния въпрос и парижкото споразумение за климата.

Слонът в стаята е международния въздушен транспорт. Време е напълно да променим Игрите, като например различните спортове да са в различни градове по света. Така зрителите ще са местни и ще следят другите спортове по телевизията или във фен зони. Има много начини Олимпийските игри да се справят с предизвикателствата на климатичната криза", смята Дюгаст.