Тази вечер от 21:45 часа България посреща Унгария на националния стадион "Васил Левски". Срещата ще предава БНТ 1.

Мачът е предпоследна крачка по пътя към Европейското първенство по футбол следващото лято и безспорно най-важният двубой, който представителният ни тим е играл в последните 12 години.

Страната ни е на 180 минути от Евро 2021, защото при победа над унгарците, ще трябва да бием един измежду Румъния и Исландия (срещат се също довечера) след месец, отново в София.

Естествено, че двубоят е със същата важност и за нашия съперник. Дори може би натискът върху маджарите е по-сериозен заради факта, че Будапеща е един от градовете домакини на Европейското. И още нещо, което малцина у нас знаят - зад участието на гостите в мача на "Васил Левски" стоят 2 милиарда евро и планът "Съживяване".

Ако България се намира в дупка от 16 години без участие на голям форум, то за унгарците този период бе почти двойно по-голям. Три десетилетия маджарите не помирисаха футбол от най-високо ниво. Нямаше и изглед скоро това да се промени, което принуди местната власт да потърси промяна.

Все пак говорим за нация с традиции в почти всеки спорт.

Присъствието на Унгария в топ 10 на вечната листа по олимпийски медали не е случайно, а най-популярният спорт в страната - футболът, също има своето запазено място в световната история.

Два финала от Мондиал са доказателство за това, а кой ли не е слушал и чел за великия тим от 1954-а, с Ференц Пушкаш и Шандор Кочиш в състава. Всички тези успехи и унгарското футболно величие обаче бяха от "чернобелите" ленти и далечен спомен.

Това роди амбициозния 10-годишен план "Съживяване", появил се през 2010-а, и стигнал предпоследната си стъпка тази вечер в София.

Колаж: Петя Александрова

Специалистите и управниците в страна започват да изработват стратегията през 2008-а. Докато България за една точка пропуска Европейкото първенство тогава, то Унгария събира едва 12 пункта от 12 мача. Губи от тим като Малта, завърша зад скромна нация като Молдова, а шестото място от седем тима е прието от всичко като самото дъно.

В този момент страната вече десетилетия нямаше голяма футболна звезда, а клубният футбол затъваше. Шампионат пред рушащи се социалистически стадиони, елитни отбори, управляващи се по тотално аматьорски начин. Тежкият пейзаж допълваха и лутащите се между живота и смъртта грандове Ференцварош, МТК и Хонвед.

Може би доста неща от тези редове ви напомнят българския футбол през 2020-а.

Така план "Съживяване" си постави цел от момента на стартирането през 2010-а, за десетилетие да прати националния тим на две Европейски първенства, а клубният футбол да се модернизира и да се завърне сред най-добрите на континента. 2 милиарда евро бе планираният разход за постигането на всичко това.

Е, вече сме 2020-а, да видим какво е положението:

Унгария вече бе част от Европейското първенство преди 4 години във Франция. Цялото местно първенство се играе на чисто нови стадиони, първенецът Ференцварош е в Шампионска лига, арената в Будапеща е част от домакинството на Евро 2021 и прие Суперкупа на Европа преди седмица, а предпоследното парче от пъзела трявба да бъде сглобено тази вечер.

Снимка: AP/БТА

Но как се случи всичко това?

Първото условие бе, че план "Съживяване" ще обхване всеки клуб и той трябва да бъде част от общата стратегия. Независмо дали ставаше въпрос за единствения стабилен клуб по това време - Дебрецен, дали за фалиращите грандове, или за малките отбори от провинцията. Никой нямаше право да тръгне по свой път, различен от общия.

Бях обособени 20 футболни центъра в 19-те области на страната. Целта бе независимо в коя част на Унгария е родено дадено дете, то да има професионален клуб на най-много 50 километра от дома си. При това такъв с отлична база и първи отбор в една от челните две дивизии на футболната пирамида.

Днес елитът на страната е съставен от 12 тима, представляващи 9 области, заедно с 4-те от столицата Будапеща. Поглеждайки към второто ниво, виждаме, че и останалите 10 области на страната имат професионален футболен клуб. Общо 32 са такива, с представител от всеки от 19-те региона.

Професионалният български футбол днес има клубове от 16 от 28-те области на страната, а 12 областни града нямат представител.

Унгарците също така въведоха строг режим и ценз при треньорите, като такива без нужната квалификация не се допускат да тренират дори и най-малките възрасти. Всеки специалист се обучава по немски модел, като независимо дали е бивш национал или младо момче от аматьорски клуб, ежегодно трябва да опреснява знанията си и да държи изпити. На теория това с опреснителните тестове го има и у нас.

Страната се зае с изграждането на над 250 тренировъчни игрища и над 50 стадиона, като всеки клуб бе задължен да даде и своя принос според това, което може да си позволи.

Правителството даде гратисен срок от 3 сезона, като през 2013-а всеки член на елита трябваше да има модерен стадион. Това не включва само осветление и седалки, а отопление на самия терен, паркинги, тоалетни, ресторанти и всички нужни удобства за феновете.

Освен това всеки професионален клуб бе задължен да има база с минимум 4 терена, един от които с отопление, за да позволява нормални тренировки през цялата година.

И разликата от много други места е, че с тези правила федерацията не прави компромиси, а всеки клуб се съобразява. За пример може пак да погледнем към родния футбол, където в последните сезони пет различни клуба използваха националния стадион "Васил Левски", просто защото нямат свой.

И днес всеки мач от унгарския елит се играе на модерен и кокетен стадион, като 11 от 12-те арени в елита разполагат с европейски лиценз. И не такъв, в който делегатът на УЕФА си затваря очите за леки неточности, а лиценз, който отговаря на всички нужни изисквания.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

А "черешката на тортата" в цялата тази инфраструктурна революция е "Пушкаш Арена" в столицата.

67-хилядото бижу в столицата, което погълна 610 милиона евро, а следващото лято ще посрещне три мача от Европейското първенство.

Разбира се, трябва да се отбележи, че всички тези строежи на стадиони донесоха много критики на Виктор Орбан. Освен за усвоени средства, мнозина го упрекнаха, че Унгария построи много повече стадиони от болници, например.

Това обаче е обект на друг разговор. А колкото до футболния такъв, този проект бе приет присърце от големия фен и сам активен играч - Орбан.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

И революцията с центроевете, треньорите и стадионите, логично започна да дава спортно-технически плодове.

Бройката на чужденците в първенството бе ограничена, а всеки отбор получаваше бонуси в края на сезона на база пусканите местни момчета до 21-годишна възраст в титулярния си състав.

Тлъсти бонуси имаше в клубовете и за всеки национал, независимо мъжки или юношески, който е повикан от селекционера. Резултаът от това е, че все повече млади унгарски футболисти изпълват чуждите първенства, най-вече Бундеслигата.

Да, маджарите все още нямат нова футболна суперзвезда, може би няма да имат и в следващите години, но поне работят по нейното създаване.

Днес клубове от цяла Европа се оглеждат за унгарци на 17, 18 и 19 години, които да привлекат. А и много от тях вече записват мачове на ниво елит.

На ниво национален тим първата цел от десетгодишния план бе постигната преди 4 години, когато отново чрез баражи, маджарите бяха част от Евро 2016 във Франция. Унгарският тим дори преодоля групата си, за да отпадне от много силната Белгия в осминафиналите.

Днес трябва да бъде измината и втората крачка, а препятствието е България. Естествено, че се надяваме унгарските мечти да претърпят крах, но дори загуба в София едва ли ще спре възхода на метния футбол.

Докато при нас настоящият шанс изглежда по-скоро като нещо случайно и против логиката, то унгарците го изработиха със стратегия и много труд.

Без звезди в големите отбори, те подкараха своята футболна композиция в правилен коловоз, от който плодовете тепърва ще се берат.

Снимка: Getty images