След края на един сезон на сериозни постижения от най-добрия ни алпиец Алберт Попов, да погледнем назад във времето и да се върнем в началото на 80-те години на миналия век. Там ще открием първата, засега единствена победа на българин в старт от Световната купа - на 8 януари 1980 г. Петър Попангелов печели старта в слалома в баварския курорт Ленгрис.

Втори в онова състезание остава Александър Жиров (СССР), а трети - великият Ингемар Стенмарк.

Символично за следващите редове.

За първи път старт от Световната купа идва в България в края на март 1981 г., а ние ви връщаме именно към онзи уикенд с автентичните и репортажни фотоси на Иван Григоров.

А той се оказва не само важен за края на същия сезон в ските, а и знаменателен - дори донякъде съдбоносен, за един от най-големите таланти в този спорт.

ВИЖТЕ СНИМКИТЕ НА ИВАН ГРИГОРОВ ОТ СТАРТОВЕТЕ ЗА СВЕТОВНАТА КУПА В БОРОВЕЦ ПРЕЗ 1981 Г.>>>

Великият Ингемар Стенмарк

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

На Боровец идва каймакът на ските - датите са 24 и 25 март 1981 г., а сезонът в алпийските дисциплини е към края си. По-рано в него нашата звезда Попангелов отново е записал подиум (втори на слалом в Гармиш).

В любимия му Боровец обаче българинът не е главен герой на пистата.

Еуфорията и интересът към стартовете у нас са огромни. До трасето и недалеч от звездния състав на скиорите е и тогавашният вицепремиер Андрей Луканов, елитът на държавата също е там, където е и събитието на месеца, а и вероятно на годината в спорта у нас за 1981-ва.

На самата писта надпреварата е люта, защото битката за сезонната титла в генералното класиране между Стенмарк и американеца Фил Мер е в разгара си, а след Боровец ще останат само още два старта в Швейцария, в последния уикенд на март.

Десет дни преди идването на каймака на ските у нас, Александър Жиров, само на 22 години, е спечелил първата си победа - в гигантския слалом, във Фурано (Япония). Стенмарк го нарича "гениален" още седмици по-рано, като казва, че скиорът от СССР има различен стил и в следващите години ще е сериозна конкуренция на всеки от асовете.

Но за Жиров е късно да се включи в битката за световната купа. Мер и Стенмарк спорят за нея.

Роденият в подмосковието Александър печели и съботния гигантски слалом, и неделния слалом в Боровец. В първата дисциплина финишира пред близнаците Стив и Фил Мер, а във втората - пред Стенмарк и швейцареца Жоел Гаспо.

Жиров печели и след седмица в Лаакс (Швейцария), за да финишира сезона с 4 победи от последните 6 състезания и да загатне, че се е появила нова звезда в ските. В генералното класиране за Световната купа първи е Фил Мер, въпреки че Стенмарк печели глобусите и в слалома, и в гигантския слалом. Шведският мит е втори, а Жиров стига до третата позиция с невероятния край на сезона, който прави.

Вицепремиерът по това време Андрей Луканов (вдясно) е гост и на двата дни от стартовете

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

След него в съветския отбор е време за награди - спонсорът "Росиньол" е обещал изключително модерен автомобил за първия състезател от тима, който вземе победа в старт от Световната купа.

На 5 март 1981 г. в Аспен (САЩ) спускането е спечелено от Валери Циганов, но след сезона, заради постиженията на Жиров и четирите победи, компанията дава ключовете на автомобил Volvo 244 именно на него.

Циганов, както и треньорът на състава Леонид Тягачев са "компенсирани" с по една кола на "Citroen".

На 22 години един съветски скиор е рекламно лице на западни компании, популярен е по света и се очаква от него да застане срещу близнаците Мер, Стенмарк и останалите за години напред.

Не се случва. Следващите два сезона са белязани от травми, няколко влизания в десетката, но не и повече победи. Започват и проблеми в личния живот, тъй като кариерата е зациклила.

На 18 май 1983 г. Жиров и трима негови приятели се прибират към къщата на единия в Шуколово, недалеч от Москва. Автомобилът Volvo, получен за победите на Боровец, Япония и Швейцария две години по-рано, излиза от пътя. В тежката катастрофа трима загиват на място - включително скиорът, а четвъртият е в дълга, няколкомесечна кома, и губи напълно паметта си. Теориите са много - за употреба на алкохол, за поява на камион в нарушение срещу колата и други.

Но е факт, че малко след 24-ия си рожден ден, скиорът, когото Стенмарк сочи за гениален, си отива.

Той така и не става конкурент за постоянно на светилата в ските. Но на Боровец през 1981 г., когато за първи път каймакът на този спорт идва у нас, Жиров побеждава два пъти асовете.

ВИЖТЕ СНИМКИТЕ ОТ СТАРТОВЕТЕ ЗА СВЕТОВНАТА КУПА В БОРОВЕЦ ПРЕЗ 1981 Г.>>>

Жиров, Стенмарк и швейцарецът Гаспо - подиумът след слалома в Боровец

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Братята Мер от САЩ

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg