В българския футбол сме гледали какви ли не чуждестранни футболисти, от всички краища на света.

Голяма част от тях отговарят на определението "ментета: и треньорите им бързо го разбират, гонят ги в края на сезона, а понякога и по-рано. Тези са десетки, всеки отбор си има такива, а феновете може би не помнят имената им.

Разбира се, има и доста стойностни чуждестранни футболисти, притежаващи страхотни качества и наистина подсилващи отборите си.

Има обаче и още един вид, а те се броят на пръстите на едната ръка. Тези чуждестранни футболисти, които феновете приемат като свои, а играчите, оставят сърцето си в клуба.

Такъв пример видяхме снощи на "Герена".

"Левски" победи "Черно море" с 4:1 в баража за Лига Европа в последния мач за сезона.

Мачът най-вероятно бе последен и за Роман Прохазка. Съотборниците му вече се бяха прибрали в съблекалнята, а словакът стоеше на терена, със сълзи на очи, а феновете скандираха името му.

Договорът му изтича, а нов не му е предложен. Дали решението е правилно или не, е друга тема.

Феновете пееха името на един словак, който никой не бе чувал преди 7 години, а претенциозната синя публика рядко прави подобно нещо за даден играч, при това чужденец.

Любопитен факт е, че първите спомени на феновете на "Левски" от Роман Прохазка хич не са приятни.

Той игра за "Спартак" (Търнава) срещу "сините". Спечели дузпа за тима си в София, а в Словакия вкара 11-метровия си удар, за да отстрани българския тим.

Година по-късно пристигна на "Герена", а с вчерашния мач, завърши своя пети сезон в клуба.

Общо 175 мача, което го прави чужденецът с най-много мачове в 104-годишната история на клуба. След него е Лусио Вагнер със 173.

Снимка: Официален сайт

Прохазка няма да се запомни с магически отигравания, в никакъв случай не е и най-класният минал през клуба, но словакът спечели сърцата на феновете със своето себераздаване.

Игра като халф, десен бек, ляво крило, дясно крило, навсякъде със същата страст и желание. 

Бързо научи и българския език, вече го говори перфектно, по-добре от някои родни играчи.

Оставяше сърцето си на терена, а в последните си два сезона бе и лидер на този отбор, в доста мачове дори носеше и капитанската лента.

Той бе олицетворение на рефрена, който "сините" фенове скандират: "Сърце, душа, за Левски София".

Словакът бе и сред хората, които в края на сезон 2014-2015 г., се съгласиха да намалят заплатите си, само и само, за да останат в "Левски".

Вчера Прохазка стоеше със сълзи на очи, явно осъзнавайки, че това е последният му мач за тима. След това, пред стадиона, десетки фенове чакаха словака. Искаха да се снимат за последно, а едно малко момче не успя да скрие сълзите си.

А любовта на малките фенове е показателна за ролята, която си имал в клуба.

Роман Прохазка - словашкият боец на "Левски"