В събота вечер два отбора с общо около 300 милиона фенове ще спорят във финала на Шампионската лига. Но не само колониите "мадридисти" и "ливърпулци" по света ще изкарат емоционална нощ в очакване на триумф.

Една близо стомилионна нация край бреговете на Нил, покрай величествените пирамиди, също ще чака трепетно всеки удар и докосване до топката. Но - основно на един играч.

Мохамед Салах вече бе възпят в песен на феновете на "Ливърпул" като Египетски крал.

След 44 гола в един удивителен първи сезон за клуба, 25-годишният нападател е със статут на култов герой на "Анфийлд". Салах обра всички възможни награди за футболист №1 в Англия (четири на брой - от феновете, колегите, журналистите и от Висшата лига).

В момента за него се говори като за новата голяма звезда на световния футбол, като някои доста прибързано го поставят на един пиедестал с Лионел Меси и Кристиано Роналдо.

А не бива. Поне не още.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Мо, както го наричат в Англия, или Сала (с удължено "а") - както се прехласва, мълвейки името му всеки египтянин, все още не е готов за такива сравнения.

В родината му е Бог, цялата нация вика за "Ливърпул" (преди това за "Рома") заради него. Доказа се в изключително трудната английска лига и то, не в най-силния отбор там. Но това е впечатление от един сезон.

Меси и Роналдо го правят от 10 години. И имат зад гърба си по пет "Златни топки" и един куп трофеи. Салах още не е спечелил нищо.

В събота той трябва да реши първия голям тест в кариерата си. Истински голям, на световно ниво.

През сезона Мо бе сравнително незабележим в двата мача срещу коравите защитници на "министъра на отбраната" Жозе Моуриньо с неговия "Манчестър Юнайтед". Не блестя срещу "Рома" в полуфиналния реванш, след като бе разнищил италианския тим в първия мач.

Снимка: Getty Images

А и - може ли да прави магията си срещу тим от ранга на "Реал" с Рамос и останалите срещу себе си?

Може ли да е водещата фигура на финал, на мач, който целият свят ще гледа с широко отворени очи?

Способен ли е да пренесе чудесата си на най-високо ниво, а след това да го прави отново и отново - като Роналдо и Меси?

В събота в Киев Салах има огромен шанс да докаже, че върви към самия връх на йерархията.

Играчи като Гризман, Суарес, Де Бройне, Неймар, Нойер биха спорили, че името на египтянина се споменава пред тяхното - те са доста по-отдавна в подножието на върха (а той е само за двама) и са доказали в повече сезони класата си.

Мо Салах в събота може да посегне към мястото им. И - както пишат немалко европейски медии - към нарушаване на хегемонията на Меси и Роналдо за "Златната топка".

Но може и да не го направи. И тогава въпросите около това колко добър може да бъде и къде може да стигне из висините на световния футбол, ще останат без отговор до следващия сезон.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images